Nieuwe faciliteit goede aanvulling van het streekarchief.

DELDEN - De bibliotheek in Delden krijgt als eerste bieb in de Hof van Twente een historisch informatiepunt. Over twee maanden wordt een aparte hoek in de bibliotheek aan de Langestraat officieel in gebruik genomen. Daar staan een computer en een flatscreen-televisie en presenteert de bibliotheek alle beschikbare informatie over Delden en de directe omgeving.
Volgens bibliothecaris Gerard Jenneboer is voor Delden gekozen om een historisch informatiepunt te openen omdat hier al een uitgebreid streekarchief is gevestigd op de eerste verdieping van het gebouw.

Gerard Jenneboer in het historische Centrum van de bibliotheek in Hengelo
  "Bij het streekarchief komen al veel mensen die met stamboomonderzoek bezig zijn." De Deldense bibliotheek hoopt van die belangstelling een graantje mee te pikken. " Het nieuwe historisch informatiepunt is een goede aanvulling op het streekarchief."
Medewerkers van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) in Zwolle helpen bij de opzet van het project in Delden. "Het HCO heeft een flinke collectie videomateriaal waar we straks over kunnen beschikken", vertelt Gerard Jenneboer. "Het filmarchief is enorm." Jenneboer wil op de flatscreen- tv doorlopend oude films over Delden en omgeving draaien.
Ook wil hij de bestaande collectie boeken over Delden flink uitbreiden. Delden is niet de enige bieb met een historisch informatiepunt. De bibliotheken in Hengelo en Haaksbergen hebben al zo'n informatiepunt. Andere bibliotheken in de Hof van Twente, met wie Delden samenwerkt, hebben al een gezondheidsinformatiepunt en een vrijwilligersinformatiepunt.
De officiële opening van het historisch informatiepunt is voorlopig gepland op zaterdag 24 januari wanneer het streekarchief open dag houdt. "We willen dan graag oude filmbeelden over Stork tonen", vertelt Gerard Jenneboer. "Veel Deldenaren hebben daar gewerkt of werken er nog steeds."
'HCO heeft flinke collectie videomateriaal waar we over kunnen beschikken'