'We gaan toch tafeltjes dekken?'

 

DELDEN 21 november 2008 "Doen jullie dit elke dag?" Pam Evers (11) en Emma Hams (11) van groep acht van de basisschool Erve Hooyerinck vragen Herman Heuker of Hoek het hemd van zijn lijf.

Het tweetal werkt vandaag mee aan het project Tafeltje-Dek-Je. Herman stelt de aandacht van de twee kinderen op prijs. "We rijden drie keer in de week", vertelt hij terwijl hij zijn ruime Jeep V8 in beweging brengt op weg gaat naar de eerste cliënt.

Rechts: Pastor Ogink houdt een inleidend verhaal over het werk van de diaconie.

Pastor Ogink
Leerlingen Erve Hooyerinck en Twickelo

"We gaan toch tafeltjes dekken", vraagt Pam verbaasd. Maar zo'n ritje door de stad langs onbekende mensen vindt zij wel heel leuk. In de Zwaluwstraat leveren Pam en Emma de eerste maaltijden af. Niemand thuis, jammer. Voor de deur staat een grote koelbox. Daarin leggen zij de verpakte levensmiddelen, die zo de magnetron in kunnen.

Links: Leerlingen van Twickelo en Erve Hooyerinck verzamelen zich in het Parochiehuis.

Karel Schuurman krijgt zijn maaltijd
Twickelerlaan

Boven: Pam Evers en Emma Hams overhandigen Karel Schuurman een maaltijd van Tafeltje-Dek-Je. Achter hen staat chauffeur Herman Heuker of Hoek.

Links: Een maaltijd voor een bewoner van de Twickelerlaan.

Karel Schuurman van de Meijlingstraat ontvangt het volgende pakket. De oud-pastor maakt van de gelegenheid gebruik de kinderen iets te vertellen over het werk van de diaconie. "Je ontmoet mensen die je in je gewone leven nooit tegekomt", zegt hij. De twee kinderen knikken verlegen hun hoofd.


Een maaltijd voor mevrouw Slot
  Daarna gaat de reis naar de Noorderhagen waar de bewoonster net is gevallen en zich flink heeft bezeerd. Haar pols is gezwollen. Gelukkig is iemand van de Thuiszorg aanwezig en biedt hulp. "Laten we maar snel weer gaan", fluistert Herman en we stappen de wagen weer in.

We laten de nauwe steegjes in het hartje van het middeleeuwse centrum achter ons. Herman Heuker of Hoek draait zijn wagen via de Kattenbothof en de Molenstraat, de Bornsestraat op. De reis gaat naar een boerderij aan de Twickelerlaan waar de donkere wolken zich samenpakken boven de grote es.

Ook hier is niemand thuis en laten de twee kinderen de maaltijden achter in een koelbox. "We zijn al weer in de buurt van het Parochiehuis", zegt de chauffeur die enige tijd deel heeft uitgemaakt van het kerkbestuur.

Herman Heuker of Hoek opent met een sleutel de deur van woonzorgcentrum De Wieken waar mevrouw Slot al wacht. "Ik zag jullie vanmorgen al bij de kerk. Wat is er toch aan de hand?"

Herman legt uit dat de kinderen meedoen aan een landelijk project waarbij kinderen zich inzetten voor de medemens. "Solidair zijn met de kwetsbaren in de samenleving", vertelde pastor Ogink al tijdens zijn inleidend praatje eerder die ochtend.

Emma en Pam hebben een onvergetelijke ochtend achter de rug. "Ik vind het heel leuk om mensen te helpen", vertelt Emma. Maar zij niet in de zorg gaan werken. Emma gaat iets doen in het onderwijs en Pam wil architect worden.