'Alleen kun je niets, maar samen kun je alles'

donderdag 11 september 2008 | 10:05 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 11 september 2008 | 10:09

Wendezoele DeldenFoto: Wouter Borre

DELDEN - "Of ik hier de leiding heb? Nou, dat laat ik zeker niet merken, maar in de praktijk heb ik dat wel". Ab Jansen valt niet op in zijn blauwe overall op het erf van museumboerderij De Wendezoele, niet ver van kasteel Twickel. Hij moest hout hakken. Jansen is er van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Precies 25 jaar geleden begon hij voorzichtig namens de boeren rond Delden en samen met de stichting Twickel met het organiseren van exposities.


Enige tijd geleden is bij hem kanker geconstateerd. Na een moeilijke periode gaat het nu weer wat beter met hem. "Ik heb veel steun gehad van mensen om mee heen. Dat heeft me heel goed gedaan." Trots stapt hij over het erf van De Wendezoele aan de Twickelerlaan. "Ik wil graag onder de mensen zijn. Dit is toch geweldig wat hier gebeurt?" In totaal zo'n 80 vrijwilligers zijn bezig met de voorbereidingen voor de grote lustrumexpositie, de derde al weer. Zaterdag gaan de deuren open.


"We hadden op de eerste expositie, vijftien jaar geleden, in minder dan drie weken bijna 20.000 bezoekers", vertelt Jansen. " Kijk, daar doe je het voor." Jansen kan uitstekend mensen motiveren. " Je moet een beetje aanvoelen wat er onder de vrijwilligers leeft. Je moet door iemand heen kunnen kijken. Daarvoor heb je geduld nodig. En je moet veel met mensen praten."


Jansen groeide op in de oorlog in Oele. Hij zag veel armoede onder de mensen uit de stad. "Toen kon je goed zien hoe belangrijk de boerenstand was. De mensen kregen op de boerderij nog iets te eten toen er in de winkels niets meer te koop was." Jansen was al op vijftienjarige leeftijd actief in het jongerenbestuur van een sportvereniging. Hij raakte ook betrokken bij het kerkbestuur in Delden en maakte weer wat later deel uit van het hoofdbestuur van de OLM, de Overijsselse Landbouw Maatschappij in Zwolle.


Het is nog steeds van wezenlijk belang dat het werk van de boeren onder de aandacht van de mensen uit de stad wordt gebracht, zegt Jansen. Hij ontdekte veel onbegrip bij de bevolking, bijvoorbeeld over de prijzen in de supermarkten die de laatste tijd weer stijgen. "Terwijl de boeren soms onder de kostprijs hun producten moeten aanbieden." Hij is dan ook zeer ontevreden over de macht die de supermarkten uitoefenen. "Zij maken weer heel veel winst, terwijl boeren failliet gaan."


Boven de bar in de Wendezoele hangt een bordje dat ook heel goed zijn levensmotto kan zijn: "Alleen kun je niets, samen doe je alles." " Ik voel me een echte coöperator", vertelt Jansen, die ook via de Rotaryclub veel contacten legde met mensen uit het bedrijfsleven. "Ik vind dat de boerenorganisaties veel meer moeten samenwerken om een fatsoenlijke prijs voor hun producten af te dwingen."


"Maar als het moet kan ik ook radicaal zijn. Als een boer slechte kwaliteit melk levert en niet wil verbeteren, dan sluit ik hem uit. De melk gaat samen in één tank. Dus de groep lijdt onder de slechte kwaliteit van die ene persoon."


Behalve veel toeristen bezoeken zo'n 35 scholen elk seizoen de museumboerderij. "Als de bus wegrijdt en de kinderen steken de duimen omhoog, dan ben ik weer helemaal tevreden."