Plein Ranninkschool openbaar

vrijdag 12 september 2008 | 10:50 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 12 september 2008 | 10:57

Ranninkschool schoolplein openbaar voor wijk

Foto: Wouter Borre

DELDEN - Schoolpleinen in de Hof van Twente komen in aanmerking voor een flinke opwaardering. Het gemeentebestuur heeft een succesvol experiment afgesloten bij de Ranninkschool aan de Bernhardstraat in Delden en wil dit initiatief nu ook uitvoeren in andere wijken.


Het speelplein bij de Deldense school is opgeknapt en uitgebreid om het ook geschikt te maken voor de kinderen uit de omliggende wijken.


Afgesproken is dat de nieuwe wijkbewoners van de Braak West gebruik mogen maken van het speelplein bij de school. Deze afspraak kan een goed voorbeeld zijn voor andere wijken en speelplaatsen in de Hof van Twente, meent het college.


In het nieuwe plan Braak West is weinig ruimte voor spelende kinderen. Het gemeentebestuur is daarom verheugd dat de Ranninkschool het speelplein openstelt voor kinderen uit de wijk. Het college constateert dat er ook in andere delen van de gemeente soms weinig ruimte is voor speelvoorzieningen.


Omdat er twee partijen zijn die belang hebben bij het instandhouden van het speelplein moeten er goede afspraken op papier worden gezet. Zaken als beheers-, onderhouds- en veiligheidsaspecten wil het gemeentebestuur vastleggen in een convenant.


Het speelterrein van de school grenst aan de groenzone die door de nieuwe wijk voert. "De ervaringen zijn heel positief", zegt Willy Doosje van de Ranninkschool, die er nog geen vandalisme heeft geconstateerd. Ook de gemeente Hengelo heeft zeer positieve ervaringen opgedaan met het schoolbestuur VCPO over het beheer van speeltoestellen op schoolpleinen.


De partijen maken in een convenant onderscheid tussen basisspeeltoestellen, speeltoestellen voor de wijkbewoners en speeltoestellen die de school wenst te gebruiken. Dit is nodig om per speeltoestel te bepalen wie, welke financiële lasten moet dagen.


Bij de Ranninkschool zijn vier toestellen van de school waarvoor de gemeente 47,50 euro per toestel per jaar in rekening brengt voor beheer en onderhoud. De gemeente brengt de rijksvergoeding die de school jaarlijks ontvangt, zo'n honderd euro, in rekening. Voor de gemeente Hof van Twente pakt de nieuwe regeling financieel neutraal uit. De gemeente dekt de kosten uit de opbrengst van de grondverkoop in de Braak West.