Verbazing over komst piratenfestijn

MARKELO - 26 september 2008 De horecabedrijven in de Hof van Twente zijn verbaasd over een collegebesluit om een mega piratenfestijn toe te staan in Markelo. "We zijn niet tegen de komst van zo'n grootschalig evenement", legt voorzitter H. van der Sluit van Horeca Nederland afdeling Hof van Twente uit.

"Maar wij hebben wel het gevoel dat de gemeente met twee maten meet." Het gemeentebestuur sloot onlangs met de horecaondernemers een convenant over toezicht op het gebruik van alcohol onder jongeren en de inzet van politie bij grote evenementen. Van der Sluis vraagt zich af hoe de gemeente nu toezicht denkt te kunnen houden op een evenement dat misschien wel zo'n 9000 bezoekers trekt.

Volgende week spreken de horecaondernemers met het college van burgemeester en wethouders van de Hof van Twente over het piratenfestijn. "Dit is nog niet eerder gebeurd", zegt Van der Sluis. "Zo'n groot evenement hebben we nog niet eerder gehad."

Hij wil dat er bij het verlenen van de vergunning dezelfde eisen worden gesteld als voor de eigen horecaondernemers gelden. Van der Sluis ontkent niet dat er ook economische redenen zijn onder de horecaondernemers om tegen het festival te ageren. "Die avond zullen de grote disco's zeker klanten missen." Daar komt volgens hem bij dat het festijn een commercieel evenement is. "Er worden geen goede doelen gesteund."

Van der Sluis hoopt er vooralsnog met de gemeente uit te komen door strenge afspraken te maken. Het mega piratenfestijn, met onder meer Thomas Berge, Jannes en Nick en Simon, staat gepland voor 8 november. De tent wordt geplaatst tussen Stationsweg en de Kerkweg in Markelo en is vijfduizend vierkante meter groot. Een team van vijftien personen is drie dagen bezig het gevaarte op te zetten. Het zou om de grootste tent in Europa gaan.

Twee omwonenden hebben inmiddels ook zienswijzen ingediend tegen het festijn. Zij vrezen parkeer- en geluidsoverlast. Maar de brandweer en de politie zien geen beren op de weg. Zij denken dat het handhaven van de openbare orde en veiligheid geen gevaar lopen.

Betrokkenen kunnen nog tot 15 oktober een zienswijze indienen tegen het collegebesluit om een vergunning af te geven voor het festijn.