Rijvereniging al 75 jaar succesvol

MARKELO - dinsdag 23 september 2008 Een grote rijvereniging die nog steeds groeit en over een schitterende accommodatie beschikt, zo'n rijvereniging heeft eigenlijk geen bijzondere wensen meer. Alles moet bij de rijvereniging Markelo die 75 jaar bestaat blijven zoals het is. "Het is bijna ongelooflijk", roept voorzitter Wim Renes van de jubilerende club uit. "We tellen zestig leden, in leeftijd van twaalf tot zeventig jaar die heel fanatiek bezig zijn en er komen nog steeds nieuwe leden bij."

 
 

Dat komt volgens hem op de eerste plaats door de gezellige sfeer in de club. "We komen zelfs bij elkaar op kroamvisite. Maar op de tweede plaats hebben wij de contributie ook altijd heel laag kunnen houden." De leden betalen voor zo'n vijftig lessen per jaar slechts 120 euro, dus maar ruim twee euro per les. "En de kwaliteit van die instructielessen ligt echt op een hoog niveau."

Veel dingen zijn in die 75 jaar veranderd. "Vroeger waren alleen mannen lid van de club, nu vooral vrouwen", vertelt Wim Renes. Ook waren er veel meer cafés in Markelo. "We vergaderden steeds bij een ander café, kennelijk om iedereen te vriend te houden: Kistemaker, De Kroon, Hotel Lichtendahl, Hargeerts en de Haverkamp. Die laatste is het enige café dat nog bestaat."

Vroeger waren er lang niet zoveel wedstrijden als nu. "De leden waren vooral jongens die overdag op de boerderij werkten en 's avonds trainden. Ze trokken de hele dag met de paarden op. Nu zijn de paarden er vooral voor de luxe."

In 1958 is 'Markelo' Nederlands kampioen achttallen geworden. "Met acht paarden reden onze leden de sterren van de hemel met figuurrijden." Niet lang daarna is bij Holten een paardenwagen omgevallen in een sloot. Daarbij zijn vijf paarden omgekomen. "Dat had een gigantische impact op Markelo. Het was een ramp voor onze vereniging", zegt Wim Renes. "Voor de vereniging is een eigen accommodatie enorm belangrijk. Ook in de winter kunnen onze leden vlak bij de deur trainen." De rijvereniging Markelo houdt vrijdag een receptie in het hippisch centrum aan de Potdijk.