'Wat is dat voor 'n verwaande kerel?'

MARKELO - 25 september 2008 Miljoenen guldens aan waardepapieren had Henk Groot Roessink (83) regelmatig bij zich als medewerker van een bank. Maar hij is geen moment bang geweest dat hij zou worden beroofd. "Eén keer had hij de tas gewoon open staan. Boordevol geld, allemaal briefjes van duizend gulden" , vertelt zijn vrouw Mini Groot Roessink-Nijland (79) die er nog steeds van onder de indruk is.

60 jaar getrouwd

Het echtpaar is 60 jaar getrouwd en dat gaan zij zaterdag vieren in hotel-restaurant De Poppe met familie, vrienden en noabers. Mini groeide op in Stokkum en Henk in Laren. Het tweetal ontmoette elkaar op de bevroren Schipbeek, een geliefde plek om te schaatsen. Henk wilde altijd de snelste zijn. Mini herinnert zich dat nog goed. "Ik dacht: wat is dat voor een verwaande kerel."


Niet veel later leerden Mini en Henk elkaar beter kennen op een dansavond in café Rotman aan de Goorseweg. Nadat zij trouwden in 1948 woonde het echtpaar zes jaar samen bij de ouders. "Er was gewoon geen huis te krijgen." Henk en Mini hadden echter goede vrienden die hun aan een woning konden helpen. Het huis stond in het buitengebied tussen Laren en Lochem waar nog ruimte was voor het houden van wat kleinvee. Henk ging aan de slag bij de Rotterdamse bank in Lochem. Liefst 36 jaar was hij er actief. Het meest markante bankwerk was het vervoer van waardepapieren. "In Lochem zat kennelijk heel wat geld", vertelt Henk. Eén keer had hij voor meer dan een miljoen gulden aan papiergeld bij zich dat hij van de bank naar het postkantoor moest brengen. Geen moment heeft hij er slechte gedachten bij gehad. "Ik ben niet zo snel benauwd", vertelt Henk.


Toen het paar 25 jaar getrouwd was ging het voor de eerste keer op vakantie. "Naar Epen in Limburg." Maar fijne herinneringen hadden zij niet aan dat verblijf. "De eigenaar was net gestorven toen wij daar waren. Ze hebben ons dat niet laten merken. Maar dat idee bederft toch wel een beetje jouw vakantiegevoel."


Het werk op de bank is enorm veranderd. Volgens Henk gingen de mensen vroeger amicaal met elkaar om. "Nu is de afstand veel groter en word ik drie, vier keer doorverbonden als ik de bank met een vraag bel." Het echtpaar kreeg twee kinderen. Er zijn zes kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Mini zwemt elke week in het bad in Markelo terwijl Henk hoog scoort met biljarten. Samen fietsen ze graag. "Alles doen ze nog zelf zonder enige hulp", vertelt één van de kinderen. " Henk heeft nog zijn moestuintje dat hij uitstekend onderhoud en waarvan ze samen nog lekker eten."