Goor domineerde uurwerkindustrie

GOOR - De politie is ingeschakeld. Extra bewaking is rond. En dat is echt nodig ook. Want het comité open monumentendagen Hof van Twente heeft niet minder dan twintig monumentale uurwerken uit kerktorens in heel Nederland en dertig antieke huisuurwerken op de kop getikt voor een bijzondere tentoonstelling in de bibliotheek van Goor.

"Voor hoeveel de boel is verzekerd ga ik je echt niet vertellen", lacht voorzitter Joop Geerlings van het comité. "In elk geval voor een flink kapitaal." Zelfs de namen van de eigenaren van de objecten zijn strikt geheim in verband met de verwachte grote belangstelling van inbrekers. De uurwerken van de expositie stonden onder meer in het Koninklijk Paleis op de Dam en in de Martinitoren van Groningen. Het comité heeft zich met de nieuwe expositie heel wat op de hals gehaald. Joop Geerlings krijgt nu al vragen uit binnen- en buitenland. "We hebben een mooie folder laten drukken en onlangs verspreid in verschillende musea" , legt Geerlings uit.

Dat juist in Goor een dergelijke 'unieke' expositie wordt gehouden, ligt voor de hand. het stadje speelde een prominente rol in de klokken- en uurwerkenindustrie. "Toen Huygens het slingeruurwerk uitvond, werden hier al volop uurwerken gemaakt", vertelt Joop Geerlings, die er geboren en getogen is, maar moet toegeven dat hij tot voor kort geen idee had van het belang van dit stuk Goorse geschiedenis. "Ik was een keer in het zilver- en uurwerkmuseum in Schoonhoven. Daar zag ik een prachtige klok. Er stond op: Ter Swaek Goor... Ik dacht: wat is dat nou? Ik besefte toen nog niet de relatie met een klokkenindustrie in mijn geboortestad."

Mede door klokkenrestaurateur Harry te Lintelo is het idee ontstaan voor een grote expositie. "Vanaf september vorig jaar hebben we met man en macht gewerkt om de historie op papier te krijgen. We hebben daarvoor stad en land afgereisd en vielen van de ene verbazing in de andere. Een zekere Van Spraekel begon rond 1620 met het maken van uurwerken in Goor." Geerlings is zo trots als een pauw wanneer hij over de historie van 250 jaar Goorse uurwerkhistorie praat. Pas in de loop van dit jaar besefte hij dat zijn woonplaats jarenlang een zeer prominente rol speelde in de uurwerkindustrie in Nederland. Geerlings vermoedt dat ook veel inwoners geen idee hebben van de omvang van de industrie in Goor. "De Friese staartklokken hebben de industrie hier later de das om gedaan."