Hof stimuleert sport in de wijken

GOOR - Het gemeentebestuur van de Hof van Twente wil meer mensen in beweging krijgen en dan met name jongeren, ouderen, mensen met een beperking en mensen met overgewicht. In de nieuwe concept sportnota willen burgemeester en wethouders de bakens verzetten. "We willen gericht subsidies inzetten, bijvoorbeeld voor de jeugd", zegt wethouder Harry Knuiman. Hij wijst erop dat het gebruik van sportzalen, zwembaden en sportvelden iets afneemt door de vergrijzing van de bevolking in de Hof van Twente. En dat moet veranderen. Hoe precies, daar heeft de gemeente een visie op die in een nota is verwoord. Belangstellenden kunnen tot 24 oktober hierop hun zienswijze geven zodat het gemeentebestuur het beleid wellicht aanpast.

"Wij willen dat verenigingen meer onderling met elkaar samenwerken", vertelt Knuiman. Hij denkt daarbij bijvoorbeeld aan contacten tussen de ANBO, scholen, sport- en wijkverenigingen. "Meer dan voorheen wil de gemeente sturen op het sport- en beweegbeleid. Succesvolle projecten kunnen rekenen op extra geld." Als dat goed lukt zou het aantal leden van sportverenigingen de komende jaren met 200 kunnen stijgen in plaats van dalen.

De gebiedscoördinator van de gemeente bepaalt samen met de jongerenwerker waar voor welke doelgroepen er iets moet komen in de wijken. In plaats van rondhangende jongeren die zich vervelen, wil de gemeente dat ze samen voetballen, handballen of hockeyen. Het kan daarbij gaan om activiteiten in een sportzaal en om activiteiten bij een sportclub en in de wijk.

De gemeente wil scholen stimuleren een beweegconsulent aan te nemen om gymnastieklessen meer kwaliteit te geven. Een beweegconsulent kan andere leraren instructies geven om in de pauze beweegactiviteiten te houden. Ook wil de gemeente een protocol opstellen voor het signaleren van overgewicht onder leerlingen. Wat ouderen betreft wil het college onderzoeken wat er leeft onder mensen in leeftijd van 65 tot 75. Voor hen moet een nieuw aanbod op papier komen, mogelijk in samenwerking met sportclubs.