Hof wil depressiviteit onder jeugd aanpakken

GOOR - Het gemeentebestuur van de Hof van Twente wil de komende jaren extra aandacht schenken aan het voorkomen van depressiviteit onder jongeren en ouderen. Uit onderzoek blijkt dat tien procent van de jeugd in Twente last heeft van depressieve gevoelens. Onder ouderen is dat percentage nog veel hoger: dertig. Veel ouderen zijn eenzaam en dat kan leiden tot depressiviteit.

Het gemeentebestuur wil met de Stichting Welzijn Ouderen afspraken maken om eenzaamheid tegen te gaan. Op dit moment bezoeken medewerkers van de Stichting Welzijn Ouderen alle mensen ouder dan 75 jaar en worden activiteiten gehouden in het kader van ontmoeten en ontspannen. Ook is het Maatjesproject begonnen, dat ouderen koppelt aan andere mensen, die op vrijwillige basis met hen in contact willen komen. Gezamenlijk ondernemen zij allerlei ontspannende, alledaagse activiteiten met als doel dat mensen in de samenleving meer voor elkaar gaan betekenen. Het gemeentebestuur heeft over de problematiek een nota laten schrijven.

Belangstellenden kunnen de komende dagen tot 17 oktober gebruik maken van het inspraakrecht op de nota. Op 16 december zou de gemeenteraad de nota kunnen vaststellen, waarna de gemeente het beleid uitvoert. In de nota staat onder meer dat de gemeente depressies onder jongeren kan voorkomen door hun leefstijl te beïnvloeden. Overmatig alcoholgebruik, roken, drugsgebruik en overgewicht werken depressiviteit in de hand. In overleg met de GGD wil de gemeente nog een plan schrijven om depressiviteit te voorkomen. De gemeente stelt zich tot doel om in 2011 het aantal klachten met drie procent te laten dalen tot zeven procent. Het percentage eenzame ouderen moet omlaag van 30 naar 25 in 2009.

Het gemeentebestuur overweegt ook een nieuw project in te voeren: het Marietje Kesselsproject. Dit is een weerbaarheidsproject gericht op het tegengaan van machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag onder kinderen. Het gaat om het tegengaan van pesten en intimidatie. Ook is er aandacht voor het leren 'nee' te zeggen tegen de verleidingen van alcohol, roken en drugs. De gemeente wil eerst weten of er draagvlak is voor dit project bij scholen in de Hof van Twente.

De gemeente werkt aan de oprichting van een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), waar ouders, kinderen en jongeren terecht kunnen voor vragen en hulp over opvoeden en opgroeien. De regie voor het opzetten van een CJG ligt in handen van de gemeente.