Piassen genieten van 't zwart maken

DIEPENHEIM - Ze hebben er het hele jaar naar uitgekeken en afgelopen weekeinde was het dan eindelijk zover. De jaarlijkse Schuttersfeesten in de voormalige heerlijkheid stonden weer voor de deur, met al zijn bijzondere gebruiken waarvan niemand een idee heeft waar ze precies vandaan komen. Neem het zwart maken.

Piassen in Diepenheim

Twee als zwarte pieten verklede jongemannen overvallen tijdens de optocht van de schutters jonge meisjes die langs de kant van de weg naar de voorbij trekkende schutterijen en orkesten kijken. Wanneer een pias een slachtoffer in zijn vizier heeft krijgt zij een veeg uit de pan. Hij grijpt het meisje beet en veegt met zijn zwarte gezicht een keer langs haar wang. De meiden, verkrampt van de schrik, laten het maar over zich heen komen, want zij weten dat ze het slachtoffer kunnen worden van het tweetal. Waar deze traditie vandaan komt lijkt niemand in Diepenheim te weten. Wat men wel weet is dat dit sinds mensenheugenis elk jaar opnieuw gebeurt.


Nadat de optocht langs de verschillende kastelen, Nijhuis, Diepenheim en Warmelo en langs het voormalige gemeentehuis was getrokken, maakten de deelnemers zich op voor het koningsschieten. Mede door het uitstekende weer zag het zwart van de bezoekers en die kwamen niet alleen uit het dorp zelf. Mede-organisator Jan Endeman kijkt terug op een zeer succesvol schuttersfeest. "Er zijn weer heel veel mensen op af gekomen", vertelt hij. Volgens hem komt dat niet in de laatste plaats door het uitgebreid feestprogramma dat de organisatie op papier had gezet. Een nieuwe activiteit die steeds meer aandacht krijgt is de website. Die wordt bijna van minuut tot minuut bijgehouden. "Er zijn mensen in het buitenland die hier graag bij zouden willen zijn, maar dat niet kunnen. Zij stellen het zeer op prijs via de site toch nog iets van het evenement mee te krijgen" , aldus Endeman. Een fotograaf plaatst gedurende de dag steeds nieuwe foto's op de site. De schutterskoning en schutterskoningin 2008 zijn Jeffrey ten Elshof en Jantien in Traa geworden.


De uitslagen zijn verder: 1e koningsknecht: Willie Spekreijse, 2e koningsknecht: Dirk Brinkman, 1e koningsmeid: Anita Olde Daalhuis, 2e koningsmeid: Diny van der Kolk.