'Kunststad indirect dichterbij'
DIEPENHEIM 18 september 2008

De kunstvereniging Diepenheim ziet haar subsidie meer dan verdubbelen in de komende vier jaren. De vlag kan uit. Maar dat betekent volgens burgemeester Hans Kok van de Hof van Twente nog niet dat de ambitieuze plannen om Diepenheim om te toveren in een kunststad binnenkort kunnen beginnen. "Dit geld is bedoeld voor de programmering en niet voor nieuwbouw", zegt Hans Kok. "De bedragen gaan niet naar de gemeente maar naar de kunstvereniging. Maar dat neemt niet weg dat dit geweldig nieuws is. Er kan nu nog meer worden georganiseerd in de culturele sfeer. Dit is wel een erkenning dat we op de goede weg zijn."

Gisteren meldde deze krant op de prinsjesdagpagina's al dat de kunstvereniging Diepenheim de basis wil verbreden en mogelijk op een internationaal plan wil brengen. "Daarin passen ideeën voor een Biënnale samen met Münster en een kunstroute van Diepenheim naar Delden", zei waarnemend voorzitter Ton Besselink van de Kunstvereniging Diepenheim.

Het geld, het gaat om vier keer jaarlijks 200.000 euro, gaat volgens burgemeester Kok dus niet naar het gemeentelijk plan dat in het voorjaar is gepresenteerd. Het plan behelst onder meer de komst van centra voor tekenkunst en multi- media. Hiervoor wil de gemeente een nieuw pand, de Toren, bouwen. En de komst van een kunstwerkplaats en cultureel centrum zit in de pen. Het kunststadje groeit uit tot een permanente culturele proeftuin. De uitvoering van die plannen, waarvoor ruim vijf miljoen euro nodig is, zijn niet dichterbij gekomen. "De komst van extra geld heeft wel een psychologische werking. Indirect is dit een goede steun voor onze plannen", aldus Kok.