Wim ten Winkel hoopt op eeuwige roem als kweker

Goorse dahliakweker staat nationaal hoog aangeschreven.

Ten Winkel tussen de dahlia's

GOOR - Het ruikt er naar karbonade, sigaren en vooral naar heerlijk geurende bloemen. Aan de Haaksbergerstraat in Goor strekt zich een bloemenzee aan dahlia's uit, in alle kleuren van de regenboog. "Maar dahlia's hebben geen geur. Je ruikt echt andere planten", haalt Wim ten Winkel de verslaggever meteen uit de droom. Elke dag is hij uren in zijn tuin bezig met dieven, dat is het breken van nieuw scheuten van de steel om de plant zo mooi mogelijk te krijgen.Dahlia"Want dan gaat de kracht in de knop zitten", legt hij uit. Dat er tussen de fraaie dahlia's ook volop onkruid groeit deert hem niet. Wim te Winkel deed afgelopen weekeinde mee aan een expositie van de landelijke Dahliavereniging in de Hortus Botanicus in Leiden. "Klink duur, niet?" Wim te Winkel is een bekende in het wereldje van de dahlia's. Hij ontwikkelde zelfs nieuwe soorten en won een karrevracht aan prijzen. Waarom dahlia's? "Je hebt prachtige kleurvariaties, er zijn honderden soorten en ze hebben een lange bloeitijd, van juli tot eind oktober. Kijk, deze is regelmatig van opbouw en mooi rond." En hij neemt de bloem van een rode dahlia in de hand.

"Zie je? Er zit geen smetje op..." De tuin van Wim te Winkel lijkt qua lengte op een landingsbaan voor sportvliegtuigjes. "We zijn twaalf jaar geleden verhuisd van de Schoolstraat naar de Haaksbergerstraat, mede omdat ik hier veel meer ruimte heb", vertelt de enthousiaste kweker, terwijl hij tussen de bloemen door wandelt en hier en daar nieuwe, kleine scheuten uit de planten breekt. "Ik ben twee jaar met de vut", vertelt de voormalige opzichter van de Eswebe.

 

Ten Winkel tussen zijn dahlia's"Maar nu ik hier de hele dag in de tuin kan werken, kom ik tijd te kort." Het wereldje van de dahlialiefhebbers krimpt. Het aantal leden neemt af en verenigingen worden opgedoekt. "Jonge mensen hebben er geen tijd meer voor. Ze hebben meestal maar kleine tuinen, werken beiden en vinden de dah- lia vaak geen mooie bloem." In Engeland en Duitsland is dat wel anders. Daar zijn de mensen er helemaal gek van. "Vroeger hadden alle Twentse boeren dahlia's in de tuinen.

Het is een echte boerenplant", zegt hij zonder er ook maar in de verste verte iets negatiefs mee te willen suggereren. Wat nog een grote wens zou zijn van Wim te Winkel? "Een nieuw soort dahlia ontwikkelen, die internationaal doorbreekt", vertelt hij. "Dan wordt jouw naam er aan toegevoegd. Jouw naam blijft er dan voor eeuwig aan verbonden", zegt hij betekenisvol. Eeuwige roem? Hij denkt even na en en zegt dan beheerst: "Eeuwige roem, ja."

Foto's en tekst: Marcel Tettero