Gemeentebestuur Hof van Twente zou lijden aan een bomenkapfobie

woensdag 10 september 2008 | 03:29 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 10 september 2008 | 10:40

ALMELO/DELDEN - Zijn beide eiken aan de Bernhardstraat in de tuin van Deldenaar J. Gerritsen veilig of niet? Over die vraag gaat rechter M. C. Bos binnen zes weken een uitspraak doen. Volgens Gerritsen zelf zijn de bomen niet meer de moeite van behoud waard. Om zijn stelling kracht bij te zetten had hij een stuk tak meegenomen. De tak was van binnen verrot.

 

"De boom is dus onveilig". Gerritsen vond de beide rapporten die de gemeente Hof van Twente had laten schrijven, onder de maat.

Gerritsen voerde aan dat één van de twee bomen meer dan drie meter uit het lood staat. Als er een storm komt loopt hij het risico dat de eik op zijn huis valt. Hij wees er op dat tien jaar geleden iets verderop in de straat al een eik is weggehaald omdat de boom in een slechte conditie verkeerde. Volgens Gerritsen weigerde het gemeentebestuur de kapvergunning alleen omdat het bestuur lijdt aan een bomenkapfobie.

Het college van burgemeester en wethouders ging enige tijd geleden in de fout toen in het bouwplan de Braak West zonder vergunning bomen tegen de vlakte gingen. Die fout wil de gemeente niet meer maken.

Woordvoerder M. G. B. Kamst van de gemeente Hof van Twente bleef er echter bij dat de gemeente terecht een kapvergunning had geweigerd. "De twee eiken zijn beeldbepalend en waardevol voor de stad".

Zou het gemeentebestuur ondanks de twee rapporten waarin wordt aangetoond dat de bomen gezond zijn, kappen toch toestaan, dan zouden veel Deldenaren het gemeentebestuur verzoeken ook bomen te mogen kappen.

De conclusie van rechter Bos dat het meegebrachte stuk tak er ziek uitziet, deelde Kamst niet. Uit de rapporten blijkt dat de eiken nog 'redelijk vitaal' zijn. Er zou geen gevaar bestaan voor de omgeving.