Hendrik (93) spit nog steeds de 200 m2 grootte moestuin

Maandag 15 september 2008

"Hoe kom ik de dag door?" Dat is het eerste dat Hendrik Wevers (93) denkt op deze maandagochtend rond zeven uur wanneer hij wakker wordt. Hij en Dina Wevers-Wissink (90) wachten een drukke dag. Ze zijn 65 jaar getrouwd en zitten eigenlijk niet zo te wachten op al die aandacht, en dat laten ze ook wel een beetje merken.

Hendrik schilt, zoals elke ochtend, de aardappels nadat hij zijn boterhammen op heeft. "Ik schil ook voor onze dochter en haar gezin die hier bij in woont', zegt hij niet zonder trots. Onwillekeurig denkt hij terug aan de oorlogsjaren, 1943, toen zij trouwden. Met paard en wagen gingen we. Het was een eenvoudige trouwerij. Ja, er was ook niet veel te krijgen".

Om half negen komt dochter en schoonheidsspecialiste Bianca bij het jubilerende echtpaar om het haar van Dina te doen. "We doen alles binnen de familie", zegt Dina trots. We zijn blij dat we elkaar nog hebben', vertelt Dina die nog steeds 's morgens rond kwart voor acht uit bed komt en een half uur de tijd neemt om zich aan te kleden waarna ze een kopje thee zet. Ik kook nog steeds voor ons tweeën. Bijna alles komt uit onze eigen moestuin.

De moestuin is zelfs zo groot, zo'n 200 vierkante meter, dat ze groente overhouden voor de kinderen en kleinkinderen. "Opa spit nog elk jaar de moestuin helemaal zelf, zegt een van de kinderen trots. Rond negen uur haalt Hendrik de krant uit de brievenbus. Maar veel tijd om te lezen heeft hij deze ochtend niet. Langzamerhand druppelen steeds meer familieleden binnen. "He, rakker gefeliciteerd he". Opa krijgt de hand geschud. Een schoondochter schenkt koffie in en deelt gebak rond. Een grote bos rode rozen gaat op de vaas.

"Hendrik is oersterk", vervolgt een van zijn zonen. "Hij heeft vijf kinderen, zestien kleinkinderen en twaalf acherkleinkinderen. De volgende is onderweg. Een van zijn kleinkinderen is Nederlands kampioen rally rijden. Maar hij is trots op iedereen hoor.

Ook maakt Hendriek nog steeds teveel riesse- of rijsbezems van jonge takken van berken. Hij maakt er meer dan er eigenlijk nodig zijn. Hendrik is bijna altijd buiten. Hij fiets graag, terwijl Dina puzzelt, lekker buiten in het zonnetje zit of het eten kookt.


Foto's: Marcel Tettero

"Ze houden van lekker eten en zij kook nog zo lekker!" Ze zijn altijd heel positief en staan met beide benen in het leven. Ze bellen iedereen en houden alles goed bij, zoals de examens van de kleinkinderen. Zijn ze iets vergeten, dan verontschuldigen ze zich. Toch wel erg dat ik dat vergeten ben".

Dan komt burgemeester Hans Kok van de Hof van Twente binnen. Even later zit Hendrik toch nog op de praatstoel. "Vader jij bent toch niet vaak in het ziekenhuis geweest niet? " Jawel hoor. Ik heb steeds iedereen opgezocht die in het ziekenhuis lag."