Markt Nijmegen
Vanaf de Markt met het 16e eeuwse raadhuis ga je de poort links onderdoor naar de Stevenskerk.
Stevenskerk
Via de poort op de achtergrond kom je bij de ingang van de kerk, links. Het gebouw rechts is van rond 1545.
Grafsteen Stevenskerk
De vloer van de eeuwenoude Stephanuskerk in Nijmegen ligt bezaaid met oude graven, waaronder zelfs uit de 16e eeuw. Het verhaal gaat dat prins Maurits de legeroverste Maarten Schenk er liet herbegraven. De koster van de kerk kent het verhaal, maar het kerkelijk archief meldt geen Maarten Schenk.
Stevenskerk
Het carillon zwaait je uit wanneer je de trappen afdaalt naar de Waal.
Waal
Bij de plek waar de rivier het smalst lijkt vind je de oude Antonispoort waar de mislukte poging om Nijmegen te veroveren is herdacht.
Antonispoort
Antonispoort
De poort ligt nu verscholen achter de hoge Waalkade. Via een paar huizen aan de Waalkade drong Maarten Schenk met zijn mannen Nijmegen binnen op 11 augustus 1589. Aan de kade was geen stadsmuur. Hier vormden huizen met tralies voor de ramen de enige hindernis. Op de Lage Markt dwingt het garnizoen de aanvaller echter terug te trekken naar de Waalkade. Bij de Sint Antonispoort, de toegangspoort tot de Waal, scheept Maarten Schenk zich in, maar zijn boot kantelt op de Waal en hij verdrinkt in zijn harnas. Zijn hoofd wordt op een speer gespiest ter afschrikking. De huidige Antonispoort stamt uit 1610.
Kruittoren
Vanaf de Waal loop je zo naar de oude westmuren van Nijmegen met de 48 meter hoge Kruittoren.

Vanaf de Kruittoren is op 42 meter hoogte de Stevenstoren goed te zien.

Kruittoren

Vanaf de kruittoren ligt Kronenburgpark aan je voeten.

Toren

Een hert staart ons na als afscheid van Kronenburgpark en Nijmegen.