Heest bij Nettelhorst in Lochem
Ga je van de ruïne van Nettelhorst naar de vijftig meter hoge Lochemse Berg dan kom je na het passeren van de Berkel bij het landgoed Het Heest.
Het Heest

Plattegrond Lochem

De ruïne van Nettelhorst ligt ten oosten van Lochem evenals Het Heest, dat iets ten oosten van Beerhorst ligt.

Oude kerk van Lochem

Op de plaats van de Grote of St. Gudulakerk (in België Goedelekerk) in Lochem stond in het jaar 900 al een houten kerk. De stad is één van de oudste plaatsen in de Achterhoek en dankt haar bestaansrecht aan de ligging aan de Berkel die voor veel handel zorgde.

Grote Kerk Lochem

Plattegrond Lochem

Lochem heeft in de Tachtigjarige Oorlog twee grachten. Een groot deel van de gracht is nog in tact. Donderblauw is de binnenste gracht, lichtblauw is de buitenste gracht, groen is de plaats van de voormalige bleekvelden, geel zijn de wallen en rood is het gedeelte van de binnenste en buitenste gracht dat is dichtgegooid, gedempt.

Dubbele grachten hebben eeuwenlang Lochem beschermt tegen een vijand. Jacob van Deventer maakt in 1560 de eerste plattegrond van de stad die precies tussen Goor en Zutphen en Bathmen en Borculo ligt. Er zijn drie poorten in de wallen van Lochem. 1. de Walderpoort, 2. de Molenpoort en 3. de Smeepoort.

De muren en de poorten verdwenen in de achttiende eeuw. Een groot deel van Lochem verdwijnt in een vlammenzee in 1615.

Stadhuis Lochem uit 1650

Het stadhuis is tussen 1634 en 1638 opnieuw gebouwd. De trouwzaal van het stadhuis is heel fraai. Ook het college van burgemeester en wethouders vindt onderdak in het monument.

Stadhuis Lochem

De gevel van het stadhuis van Lochem met de familiewapens stamt uit 1741.

Stadhuis Lochem

Hooiplukster van Lochem verwijst naar de Tachtigjarige Oorlog


Spaanse soldaten verstoppen zich in 1590 in een hooiwagen om zo ongemerkt de vestingsstad Lochem binnen te dringen. De list mislukt echter. Jan Poorters en zijn mannen vinden de soldaten. Sindsdien hebben de slimme Lochemmers de bijnaam Hooiplukkers en daar zijn ze best trots op.

 

Huis in de Bierstraat in centrum Lochem

Beter 't hooi gepluckt in Lochem dan Spaansche Pepers in den Oost, is in de gevel van dit pand te lezen. De tekst slaat op het verzet in de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spaanse overheersing. Lochem is lange tijd belegd geweest. Verdugo lukte het niet de stad in te nemen. Van Hohenlohe lukte het de stad te ontzetten.

Synagoge Lochem

7 april 2006. Iemand heeft een krans gelegd bij de Synagoge van Lochem aan de gracht.

Kanon Lochem

De weg was vroeger een gracht. Helemaal op de achtergrond is de gracht van Lochem nog in ere hersteld. Het kanon herinnert aan het roemruchte verleden van de vestingsstad.

Kanon van Lochem
Volgende pagina: het landgoed Ampsen bij Lochem