Baltische schapen begrazen Engelse schans

Bas en Duncan hebben er op zaterdagochtend plezier in. De honden laten de 27
Skudde-schapen rondjes draaien in de Engelse schans. De schapen van Jimmy
Kemink uit Rekken zijn goedkoper dan machinaal onderhoud. (uit de TCTubantia).
Schansweg even buiten Lichtenvoorde
De schans bij LichtenvoordePrins Frederik Hendrik laat onmiddellijk nadat hij met een groot leger op 18 juli 1627 bij Groenlo komt, vijf schansen aanleggen om de Spaanse vesting te omsingelen. De omsluitingslinie ligt op ruim twee kilometer afstand van het stadje, buiten bereik van de Spaanse kanonnen. In de grootste schans (zie tekening) liggen Engelse huurlingen die prins Frederik Hendrik die in Erve Kots bivakkeert moeten beschermen. Na de belegering van een maand geven de Spaanse troepen zich over. De Motor- en Automobielclub Lichtenvoorde koopt in 1953 het bos waarin de Engelse schans ligt. In 1992 neemt de club initiatieven de schans in oude glorie te herstellen. De reconstructie is in 2002 afgerond.

Schapen houden de oude schans vrij van boompjes en stuiken

Een schaapsherder voorkomt met zijn schapen dat de oude schans weer begroeid raakt met struiken en bomen.

Af en toe is er inderdaad een heideplantje te zien. Maar stug gras overheerst op de wallen van de Engelse Schans. En overal steken boompjes de kop op: uiteraard berken, maar ook de lichtgroene naalden van de grove den zijn goed te zien.

'Als we nu niets doen staan hier over een paar jaar bomen van twee, drie meter hoog', weet Bouke ten Brinke. Bij de restauratie van de Engelse Schans is het gras ingezaaid. Het groeit vooral op de enkele meters hoge aarden wal, het middenterrein is op veel plaatsen nauwelijks begroeid.

De voorzitter van de stichting Engelse Schans heeft daarom de hulp ingeroepen van schaapherder Wim 'Jimmy' Kemink uit Rekken. 'Ik werk zelf bij de gemeente, ik zit op de trekker. Ik ben nu eigenlijk een concurrent van mezelf.' Zaterdagochtend bracht de herder 27 schapen van zijn kudde, die ruim tachtig dieren omvat.

Het zijn schapen van het Skudde-ras, een soort uit de Baltische staten. Er zijn er tweeduizend van. De soort is enkele jaren geleden weer 'teruggefokt'. De schapen ('Het zijn allemaal rammen, de ooien heb ik nog thuis, die moeten nog lammeren')
blijven vooralsnog enkele weken op het twee hectare grote terrein van de 17e
eeuwse schans.

Zonder de bordercollies Bas en Duncan, die zijn er alleen zaterdagochtend even bij. Het hele terrein is omheind, herder en honden hoeven er niet bij te blijven.  Kemink komt enkele keren per week langs om zijn dieren water te geven. Bouke te Brinke vertelt dat de stichting met de herder een 'onderhoudscontract' voor vijf jaar heeft gesloten. 'En we hebben het ook aangemeld bij de provincie, zodat we er misschien nog subsidie voor krijgen.'

De herder wil zijn activiteiten steeds verder uitbreiden. Hij werkt op dit moment ook al voor het waterschap, zodat de schapen op terrein langs de Ramsbeek en Berkel grazen. 'Vooral tussen april en november. Maar ik hoop dat ik de dieren op de schans het hele jaar kan laten grazen. Als ze hier grazen hoef ik ze thuis geen voer te geven.' (bron: www.tctubantia.nl)

De aanval op Groenlo
Home