Dingplaats Markelo
De eerste heuvel die je tegenkomt wanneer je vanuit Gelderland Twente binnenrijdt is de Dingspelerberg. Bovenop de bult is een eeuwenoude dingplaats waar je tegenwoordig kunt trouwen. Maar eeuwen geleden kwamen de germanen hier bijeen om er te vergaderingen. Ze hielden een ding, waarvan ons woord dinsdag is afgeleid en ook de namen van Scandinavische parlementen, de storting grote vergadering in Noorwegen, de folketing in Denemarken en de alting in IJsland.
Dingplaats Markelo
De Dingspelerberg is één van de vijf Markelose heuvels. In de Middeleeuwen werd er recht gesproken. In het oude gemeentewapen van Markelo staat rechts bovenin de dingplaats afgebeeld. Drie linden de gericht- of dingbomen en een afgebakende, omheinde ruimte, waarbinnen recht gesproken werd.
Dingplaats Markelo
Dingplaats Markelo
Dingplaats
Dingplaats
Kattenberg bij Markelo
Vanaf de Kattenberg waar het oorlogsmonument van de provincie Overijssel staat heb je een mooie uitkijk over het dorp Markelo en de Martinuskerk. Op de foto onder kijk je de andere kant op, richting westen.
Kattenberg
Grafheuvel
Germanen begrafen hun leiders op een speciale begraafplaats, zoals op het landgoed Weldam tussen Markelo en Goor aan de voet van de Herickerberg.. Zie ook: Beter restauratiebeleid grafheuvels
Herickerberg
Herickeberg
Herikerberg Markelo

Herikerberg Markelo

Foto's en tekst: Marcel Tettero