Waardenborg bij Holten


Plattegrond Waardenborg HoltenKasteel Waardenborg moet Gelderse troepen tegenhouden

Een grote landweer is in de tweede helft van de 14e eeuw tussen Deventer en Holten aangelegd. Een landweer is een hoge zandwal met stekelig struikgewas begroeid en met sloten aan weerszijde. De landweer moet vijandige Gelderse soldaten tegenhouden. De bisschop van Utrecht versterkt de zuidgrens van Salland met drie kastelen. De Waardenborg bij Holten, Weggestapel bij Dijkerhoek en Arkelstein bij Bathmen. De Waardenborg, zie plattegrond boven, is ongeveer 30 bij 25 meter groot. De foto's boven en onder zijn van de kasteelruïne van Waardenborg.

Waardenborg bij Holten

Arkelstein bij BathmenBij de Waardenborg gaat de handelsweg van Deventer naar Duitsland door de landweer. Bij de slagbomen moeten passanten tol betalen. De Waardenborg heeft een rechthoekige ommuring van 30 bij 25 meter gehad. Het poortgebouw en de ophaalbrug hebben in het noorden gelegen.

In het zuiden stonden twee hoektorens. Binnen de muren stonden twee dienstgebouwen waarvan in 1972 niets is teruggevonden. Het kasteel is rond 1378 gebouwd maar twee jaar later al Grensgebied bisschop van Utrecht en Gelreverwoest. Gerrit Borre versterkt het kasteel vanaf 1401 aanzienlijk.

Dat doet hij in opdracht van de bisschop van Utrecht, de landsheer van het Oversticht (de voorloper van de provincie Overijssel).

Het kasteel is rond 1530 afgebroken. Keizer Karel V vond de versterking op deze plek onnodig. Tekening: kasteel Arkelstein door Schoenmaker in 1723.

Links: De Middeleeuwse verbindingsweg tussen Deventer en het Duitse grensgebied, via Holten en door Twente, voert vlak langs de grens met Gelre. De grens is grofweg de Schipbeek. De bisschop van Utrecht laat daarom een landweer aanleggen en kastelen bouwen. Bij Holten voert de weg door een groot moerasgebied. Bovenin is het klooster Ter Hunnepe of Honnepe zichtbaar en in het midden kasteel Arckesteyn of Arkelstein.

Waardenborg
Holten en Holterberg

Ga naar de volgende pagina