Schansweg tussen Haaksbergen en Buurse
Vier halfbastions

De Staten Generaal laten in 1590 de Harrevelderschans graven om het handelsverkeer tussen plaatsen in het bisdom Münster, zoals Coesfeld, en Deventer te controleren. De schans ligt middenin vijandelijk gebied. Twente en Salland zijn nog in Spaanse handen. Maar de bevrijding staat voor de deur. De Staten Generaal veroveren in 1591 Deventer en Zutphen. Ook pakken zij de vijand in Enschede aan. De uit ItaliŽ afkomstige Mendo wordt met 200 soldaten in een hinderlaag verslagen. Maar pas in 1597 verovert prins Maurits Bredervoort, Groenlo, Enschede, Ootmarsum en Oldenzaal.

De schans ligt aan de Buurserbeek en aan een belangrijke verbindingsweg tussen Haaksbergen/Goor en Coesfeld/Münster.

De Harrevelderschans is één van de weinige oude vestingwerken in Nederland die vier hoeken telt bestaande uit zogeheten halfbastions.

Soorten bastions

Harrevelderschans

De Harrevelder schans is in 1976 deels in oude glorie hersteld. De gracht is uitgediept en de bomen op de binnenplaats gekapt. De oude eiken en jeneverbessen op de wallen blijven gespaard. Het uitgestrekte heideterrein tussen Haaksbergen en Buurse waar de vier eeuwen oude schans is aangelegd, is van de vereniging Natuurmonumenten en voor wandelaars meer dan de moeite van een bezoek waard.

Zuidelijke wal van de Harrevelderschans
Binnenplaats van de schans
Natuur rond de schans is fantastisch
ANWB-paddestoel
De schans ligt aan de fraaie Hamalandroute
Pancratiuskerk Haaksbergen
Op de plek waar de Pancratiuskerk in Haaksbergen staat is 1000 jaar geleden al een kleine houten kerk gebouwd. De toren stamt uit 1520. De kerk en de toren zijn gebouwd van Bentheimerzandsteen. De kerk staat slechts enkele kilometers ten westen van de Harrevelderschans.
Pancratiuskerk Haaksbergen
Pancratiuskerk

Oude beuk in hartje Haaksbergen

Middenin Haaksbergen staat deze monumentale beuk die misschien wel twee eeuwen oud is.

Home