De Hagmolen in Bentelo
Wandel of fiets mee op het fraaie landgoed van de stichting Twickel
Uit noordelijke richting is het voormalige kasteelterrein van de Hagmolen goed te overzien. Helemaal links is nog net iets van de Hagmolenbrug te vinden waar de middeleeuwse watermolen tot medio 19e eeuw stond. Het waterschap Regge en Dinkel ontdekten resten van de fundering bij de verbreding van de Hagmolenbeek in de 90-er jaren van de vorige eeuw. Het kasteelterrein is op de rechterfoto te zien. Vanaf de boom links tot en met de dikke eik van ruim vijf meter omtrek uiterst rechts is ongeveer honderd meter.

De twee bomen middenin de foto markeren het midden van het kasteelterrein. Het terrein is doorsneden door een gracht. Op de linker helft, de voorburg stond vermoedelijk het hoofdgebouw. De rechter helft is de voorburg geweest. Het hoofdgebouw is met droge voeten alleen via de voorburg te bereiken.

De foto's op deze pagina zijn gemaakt op 2 januari 2006.

Vondsten 2 januari 2006 Hagmolen

De Hagmulder van de Hagmolen bij Bentelo laat nog steeds zijn sporen na.

Vlakbij de enorme eik die met een omtrek van ruim vijf meter verreweg de dikste eik uit de omgeving is. vind je in een half uurtje zoeken de stukjes tegel uit de woning van de Hagmulder. Voor de Tweede Wereldoorlog stond hier het huis van de Hagmulder.

Op de plek van het huis links stond eens een woning van de Hagmulder, de molenaar van De Hagmolen. Vanaf hier betreedt je een bijzonder wandel en fietsgebied dat zich uitstrekt tot restaurant De Hagmolen in Bentelo.

Eeuwenoude eiken omzomen het pad dat vermoedelijk een eeuwenoude landweer was, een bijna ondoordringbare barriëre van bomen en struiken als huls. Dit was de grens tussen de marke van Wiene (Kotwijk en Weddehoen) rechts en de Grote Boermarke van Delden (links).

Vanaf deze plek zou je het kasteel kunnen zien liggen achter de bomen in de verte (250 meter). Rechts ligt het pad naar de Hagmolen.

Nu kijk je naar rechts. In de verte, achter het hoge bouwland dat tot de Hagmolen behoort, stroomt de Hagmolenbeek.

Hier kijk je

Nu zie je de Hagmolenbeek in de verte, noordwestelijke richting.

De Hagmolenbeek is fors verbreed. Vroeger was het een stroompje die bij de Hagmolen een flink stuwgebied kende zodat altijd veel water voorradig is om het molenrad te laten draaien.

Achter de bomen en links van het pad ligt het kasteelterrein.

Op de voorgrond het hoofdgebouw en daarachter lag de grotere voorburg, een eiland met twee (ophaal)bruggen.

We vervolgens onze weg. Rechts ligt het kasteelterrein en links de Hagmolenbeek. De eeuwenoude weg gaat hier flink omhoog, zoals duidelijk is te zien.

Een stap van de weg af ga je nu het kasteelterrein op. Hier ga je flink naar beneden en stap je in de gracht, die oorspronkelijk zeker een meter dieper lag. Dit terrein is zo'n 60 tot 70 centimeter opgehoogd toen de beek is vergroot.

Vanaf het hoge pad zie je links de Hagmolenbeek die vroeger eerst rechtdoor, langs dit pad stroomde.

De monumentale beuken en eiken zijn hier flink omstrengeld met klimop.

Weer een blik naar rechts op het kasteelterrein. Ruim honderd meter naar achter staat de markante eeuwenoude eik waar de Hagmulder zijn woning had.

Nadat we rechtsaf slaan lopen we links langs het kasteelterrein door deze fraaie laan.

Halverwege de laan, ongeveer ter hoogte van het midden van het kasteelterrein...

Blikken we naar rechts, dan zien we de plek waar het kasteel vermoedelijk stond, de plek van de voorburg en achter de bomen de laan en daar weer achter de Hagmolenbeek en de Hagmolen.

Naar de volgende pagina