Woeve wieven strijken neer in Markvelde


DIEPENHEIM Op het stokoude Erve Bonkert aan de Poelsbeek in Markvelde beginnen twee vrouwen uit het westen van het land vastbesloten aan hun nieuwe onderneming: de Woeste Wieven komen er aan. De inrichting van de boerderij met woonverblijf voor twintig personen plus een grote zaal ronden zij in de lente af. Er komt een podium vooral voor jonge muzikanten, maar ook voor theater en dans. En de Woeste Wieven gaan workshops geven voor bedrijven die streven naar een goede sfeer op de werkvloer. Maar ook voor families die onderling met elkaar overhoop liggen zijn welkom.

Miranda Diependaal is geboren en getogen in Den Haag, studeerde onder meer economie en milieu aan de universiteit van Wageningen en werkte voor TNO en in tal van overheidsfuncties zoals bij de vuurwerkramp waar zij werkte als Interim Operatieleider Gezondheidsonderzoek. Miranda leidde daarna reorganisaties onder meer bij gemeenten. "Ik ben er eigenlijk zo ingerold", vertelt ze in het keukentje van Erve Bonkert.

Maaike Buiter, Amsterdamse van geboorte, werkte 15 jaar in de horeca, runde een boekingskantoor voor muzikanten, werkte in een uitgeverij en in een museum. Ze schildert en weet alles van reiki. De twee vrouwen hebben een totaal andere achtergrond maar kunnen het heel goed met elkaar vinden sinds ze elkaar ontmoetten tijdens een workshop van Maaike in de Ardennen. "We stonden tot de enkels in de blubber", lacht Maaike. "We hebben op veel vlakken dezelfde visie. En we droomden beiden over een eigen bedrijfje op een heel bijzondere plek. Dat is heel belangrijk."

"We combineren spiritueel met zakelijk", vervolgt Miranda. "Het is belangrijk dat hoofd, hart en ziel verbonden zijn. We werken aan teambuilding en managementtraining en gebruiken daar veel humor bij. Want zonder humor en diepgang leer je niet." Maar is er ook ruimte voor de 'zweverige zaken' zoals sound healing, een mandala maken, tai chi en maaiki. "Je kunt ons niet in een hokje stoppen."

Drie jaar geleden vond het duo een onbewoond eiland om daar een zomer lang workshops te geven. Dat ging zo goed dat Maaike en Miranda direct daarna het land af struinden op zoek naar een eigen werkplek. "We kwamen hier en het klikte meteen. Een jaar nadat we het hadden gekocht kwamen de noabers op bezoek en zij vroegen hoe we wisten dat Erve Bonkert te koop stond. Want er heeft nooit een bord Te Koop aan de weg gestaan. "We hadden mijn moeder meegenomen en zij atteerden ons op dit erf", vertelt Maaike. "Stop, stop, stop, zei zij en toen zijn we gaan kijken. Ik dacht een bord Te Koop te hebben gezien. Maar dat heeft er nooit gestaan. Gek he? Toeval bestaat niet."