Kaalslag deel Twickelerlaan Delden

DELDEN - Trouwe Twickelbezoekers zullen zondagochtend waarschijnlijk nog een keer extra de slaap uit hun ogen wrijven wanneer ze langs het kasteel wandelen. Het landgoedbestuur liet deze week een aantal oude eiken tussen het Rentmeesterslaantje en kasteel Twickel kappen. De bomen zijn op en gevaarlijk door vallende takken. Er komen nieuwe voor in de plaats.

YouTube

19 januari 2012

 

 

IJsmeesters van IJsclub Delden in Twickel zetten ‘geheim wapen’ in

DELDEN Hoe krijg je pijlsnel veel warm water op het ijs? De IJsclub Delden heeft een antwoord op die vraag. Bijna elke avond vanaf half tien zijn zo’n tien vrijwilligers actief met het vegen van de baan, dat duurt ongeveer een half uur, en dweilen van de ijsvloer met honderden liters warm water met een temperatuur van zo’n 38 graden Celcius. „Dat is ongeveer net zo warm als het water uit de douche”, legt Peter Mondria van de IJsclub Delden aan de Bornsestraat in Twickel uit. „Als je warm water op de steenkoude ijsvloer laat lopen smelt het bovenste laagje waarna het water bevriest en goed hecht. Twee enorme vaten van elk een kuub worden vanaf 19 uur ‘s avonds gevuld met warm water van een stokoude gaskachel met een 200 liter grote boiler. „Pas wanneer we 1600 liter warm water hebben beginnen we met dweilen”, vertelt Mondria. „We gaan vier of vijf keer rond. Dan zijn we klaar.” Volgens Mondria moeten vrijwilligers niet te snel en niet te langzaam lopen zodat het water gelijkmatig op de ijsvloer komt. „Dat luistert heel nauw”, zegt Mondria.
De ijsmeester is sinds zestien jaar betrokken bij de IJsclub Delden. „Ik doe de techniek. Ik maakte vroeger fijn gereedschap en werkte onder meer in een kunststof gieterij.” Mondria deed veel in het onderhoud van machines. Bij de ijsclub verving hij een 15 millimeter koperleiding door twee 22 mm leidingen en perfectioneerde het systeem steeds verder. „Alles hebben we in teamverband gedaan. Zo ontstond ook de wens de takken langs de baan van de bomen te halen. De kou valt recht naar beneden. We waren altijd een halve week later open dan andere banen in de regio. Nu horen we bij de eerste groep.”
Maar niet alleen vanwege het uitstekende ijs komen mensen soms van heine en verre naar Twickel om te schaatsen. „De baan ligt goed beschut tegen de koude wind. Sommigen rijden daar extra voor om.” Vooral Twentenaren gaan graag naar Delden om te schaatsen maar soms komen schaatsers zelfs van nog verder weg. „Mijn zwager uit Groningen komt speciaal hier naar toe om te schaatsen. Hij weet dat het ijs hier goed is. Daar ben ik best trots op.” De ijsbaan is geopend van 13.00 uur tot 21.00 uur en in het weekeinde van 10.00 uur tot 17.00 uur.
Voor een videoimpressie van de installatie van de IJsclub Delden zie onze site