Extra treinen naar Hengelo rijden wellicht volgend jaar

DELDEN Er gaan misschien medio volgend jaar al meer treinen rijden in de ochtendspits tussen Zutphen en Oldenzaal. Elk kwartier stopt een trein op een station in plaats van om het half uur. Met name de trein van Goor naar Hengelo die kort na 08.00 uur vertrekt in Goor zit bomvol. Wanneer Syntus niet twee treinstellen maar slechts één inzet, af en toe gebeurt dit, moeten reizigers in Delden vaak een half uur wachten op de volgende trein. Ze kunnen niet mee. De Regio Twente heeft onlangs vijf miljoen euro gekregen om dit probleem, plus nog veertien andere vervoersproblemen, aan te pakken.

"We weten dat de treinen 's morgens in de spits, ook vanuit Oldenzaal richting Hengelo, bomvol zitten", zegt Marco Berloth, beleidsmedewerker openbaar vervoer bij de Regio Twente. "Syntus schrijft nu een plan van aanpak om alles inzichtelijk te maken, zodat we de extra treinen niet pas in december 2013 maar wellicht al in de loop van volgend jaar kunnen inzetten."

AnneMarieke Voortman van Syntus zegt dat de vervoerder de mogelijkheden om extra treinen in te zetten onderzoekt. Syntus moet duidelijk krijgen of er dieseltreinstellen 'voorradig' zijn, of er personeel voor is en of er aanpassingen moeten worden gedaan aan treinen of bijvoorbeeld de perrons. Pro Rail moet ook nog toestemming geven voor de komst van extra treinen. Voordat hierover duidelijkheid is zijn naar verwachting maanden verstreken.

Op het station in Delden wordt het nieuws niet direct met gejuich ontvangen. Dinsdagochtend iets na 08.00 uur staan 56 jonge mensen te wachten op de trein uit Goor. "Ik probeer me er nog wel eens tussen te drukken", zegt Anouk die drie keer per week in de ochtendspits van Delden naar Hengelo reist. "Dat vind ik niet leuk. Maar ik moet op tijd op mijn werk zijn." Nick die ook in Hengelo werkt zegt dat hij al enkele keren niet mee kon reizen omdat de trein propvol zat. "Als ik later ga mis ik de aansluiting met de bus en kom ik te laat op mijn werk."

"Een groter probleem vind ik dat Syntus de laatste tijd regelmatig niet op tijd rijdt", zegt Dennis. "Vijf of tien minuten vertraging komt vaak voor. Op twitter lees je dan wel over de vertraging. Maar ik mis weer de aansluiting." Dan komt de trein uit Goor aan. De ramen zijn beslagen. De mensen op het perron kunnen allemaal mee. Maar voldoende zitplaatsen zijn er niet.

13 december 2011

 

Eensgezindheid over afwijzen Twentekanaallijn

GOOR De politieke partijen in de raad van Hof van Twente waren het gisteravond roerend met elkaar eens: Samen moeten we een vuist maken tegen de plannen van de regering en Prorail om een hoogfrequente goederenvervoerlijn aan te leggen op de plaats van de huidige regionale spoorlijn, de zogeheten Twentekanaallijn tussen Zutphen en Hengelo. „We hebben hierover een gesprek gehad met de Stadsraad van Delden”, zei wethouder Ben Eshuis. „Mensen maken zich grote zorgen en zij willen samen optrekken met inwoners uit Goor.” Eric Rikkert van het CDA hoorde dat mensen extra moeilijk hun huis kunnen verkopen door deze plannen. Burgers die bezwaren willen maken moeten dat voor 15 maart doen. Een voorbeeldbrief staat vanaf vandaag op de site van de PvdA Hof van Twente plus een handleiding om de waarde van het huis te berekenen.

14 februari 2012