Regge boven water, jaartje overlast

"Dit is een schitterend project. Maar we verliezen wel wat van onze privacy omdat er een wandelpad achter ons huis komt." Zo maar een reactie van een van de bewoners uit Goor die aan de Regge woont. Gemeente , provincie en waterschap Regge en Dinkel investeren de komende twee jaar zes miljoen euro in een grondige opknapbeurt van de Regge die haar meanderende loop terug krijgt in de bebouwde kom van Goor. Gistermiddag is daarvoor de aftrap verricht bij de IJsbaan die voor een deel iets dieper wordt uitgegraven zodat er bij overlast nog meer water kan worden geborgen.
Wethouder Ben Eshuis van Hof van Twente was blij met het project waarvoor de gemeente een miljoen euro uittrekt. "De kwaliteit van het water neemt toe, oude elementen keren terug en de leefomgeving van onze bewoners verbetert." Eshuis herinnerde zich een voorval waarbij omwonenden van het huis Scherpenzeel 'wat problemen' hadden met onderdelen van het project. Maar die zijn na overleg snel opgelost. Eshuis klopte voor financiële steun nog wel aan bij de provincie die er eveneens een miljoen euro aan bijdraagt.
Gedeputeerde Hester Maij voor Landelijk Gebied en Culturele Infrastructuur van de provincie Overijssel, en inwoonster van Delden, bevestigde dat de provincie financieel bijdraagt en put uit de verkoop van de aandelen Essent. "Maar dan moet een dergelijk project wel worden gedragen door de bevolking en dat is hier duidelijk het geval."
Henk Holterman van het waterschap Regge en Dinkel legde het toegestroomde publiek uit dat de riviertjes en beken in Twente door de textielindustrie zwaar vervuild raakten. "En iets waar je last van hebt en wat vervuild is stop je het liefst weg." Nu moeten de schuttingen en oever beschoeiing verdwijnen zodat het water in de Regge weer alle ruimte krijgt. Hij zei dat in de omgeving van Diepenheim en Nijverdal de Regge al flink is verbeterd. "Als je weer natuurvriendelijke oevers krijgt neemt de kwaliteit van het water toe."
Dit jaar knapt het waterschap het gedeelte tussen de IJsbaan en de sportvelden op en volgend jaar volgt het gedeelte in het industrieterrein tot aan Elsenerbroek. In het landelijk gebied praten de initiatiefnemers nog met grondeigenaren over de aankoop van enkele stukken terrein langs het riviertje. Rond de zomer van dit jaar moeten de gesprekken afgerond zijn. Daarna werd een groot reclamebord onthuld aan de Markeloseweg bij huis Scherpenzeel in Goor waarop het project staat aangekondigd. De bezoekers kregen daarna snert met spek en een borrel.
Voor een videoverslag van de start van het project Regge in Goor

25 januari 2012


Bezoekers en betrokkenen lieten waxinelichtjes die geluk zouden brengen op het water van de IJsbaan achter. Maar het water was nog een klein beetje bevroren zodat de bakjes niet verder het water op dreven.