Miljoenen provincie voor aanleg glasvezelnet in Overijssel


MARKELO De provincie Overijssel trekt 60 miljoen euro uit voor de aanleg van glasvezelleidingen in het buitengebied. Het provinciaal bestuur vindt dat onrendabele aansluitingen zoals boerderijen en tuinbouwbedrijven toch een kans moeten krijgen op het glasvezelnetwerk aangesloten te worden. Gedeputeerde Theo Rietkerk maakte dat gisteren bekend bij de aftrap van een omvangrijke opknapbeurt van het industrieterrein Haven Markelo aan het Twentekanaal tussen Markelo en Diepenheim. Rietkerk wil de komende jaren 1200 hectare bedrijfsterreinen verbeteren. Maar ook de verbetering van een andere vorm van infrastructuur, het digitale netwerk, heeft de provincie hoog in het vaandel staan.

Als proef legt Cogas samen met de provincie de komende maanden een glasvezelnetwerk aan in Stokkum, een uitgestrekt gebied tussen Markelo en Diepenheim waar ook het industrieterrein haven Markelo ligt. Zo krijgt de overheid precies op papier wat aansluitingen in een afgelegen gebied kosten en wat eventuele alternatieven, zoals een draadloze verbinding, kunnen zijn in het uitgestrekte buitengebied. De proef in Stokkum geldt als voorbeeld voor de aanleg van glasvezel in de hele provincie Overijssel. Rietkerk vermoedt dat niet elk adres in Overijssel een aansluiting op glasvezel kan krijgen. Reggefiber en Ziggo zijn ook betrokken bij het project dat de provincie financiert met zogeheten Essentgelden.

De provincie hecht grote waarde aan de 'verglazing' van de provincie omdat de economie er een flinke impuls door kan krijgen. Via de glasvezellijn kunnen providers als UPC, tele2 en KPN niet alleen telefoonverbindingen, tv-signalen en internet doorgeven maar ook nieuwe diensten beginnen zoals het bewaken van objecten op afstand, het verlenen van zorg via een videoverbinding (webcams, laptops, tablets en tv's) en het geven van onderwijs.