'Kunst moet iets teweeg brengen'

GOOR Emoties losmaken. Dat wil beeldhouwer Henry van den Berg (49) uit Goor met zijn kunstwerken. "Je kunt er blij door worden of je zou het afschuwelijk kunnen vinden. Maar kunst moet iets teweeg brengen." Van den Berg studeerde geschiedenis in de universiteit van Nijmegen en raakte gefascineerd door macht. De thema's van zijn werken zijn beladen. "In de oorlog vonden zes miljoen mensen de dood in concentratiekampen. Dat zijn honderd stadions met 60.000 mensen er in. Zo onvoorstelbaar veel menselijk kapitaal is vernietigd en zoveel leed is aangericht. Dat kun je je bijna niet voorstellen." Van den Berg maakte daarom bijvoorbeeld figuren met verwrongen gezichten. "Nee, dit is echt geen tandartsenkunst, alleen maar mooie plaatjes voor aan de muur."

Op zijn zestiende maakte hij zijn eerste kunstwerk dat hij nog steeds koestert. "Ik word er blij van", vertelt hij en wijst naar de bars in het hout dat de sokkel in tweeen lijkt te splitsen. "Hout is zo mooi materiaal. Ik fiets graag hier in het buitengebied om te genieten van de natuur. Aan de Deldensestraat ontdekte ik een prachtige grote boom." En de enorme kozakkeneik in Delden kent hij natuurlijk ook.

Een vriend van hem verkocht in zijn studententijd soms al voor duizend gulden in de maand aan kunstwerken van zijn hand. Enkele werken gingen zelfs naar Canada, India en Frankrijk. "Ik heb vooral plezier in het bezig zijn. Schuren, zagen, slijpen, verven. Maar het grootste compliment voor mij is als iemand mijn werk koopt." Binnenkort gaat hij exposeren in Hengelo en in Londen.

Zijn grote voorbeeld is de Duitse beeldhouwer Joseph Beuys. "Ieder mens is in zekere zin een kunstenaar", zegt hij. "En dat vind ik ook. Iemand die uitstekend kan koken of poëzie kan schrijven is ook een kunstenaar. Sommige kunstenaars gebruiken zelfs afval om mee te werken: Honing, vet, vilt en pleisters."

Henry van den Berg studeerde na geschiedenis nog enkele jaren filosofie en ging aan de slag onder meer bij TNT. Maar een jaar geleden verloor hij zijn baan als interim-manager bij onder meer het UWV. "Nu zit ik aan de andere kant van de tafel." De sollicitatiebrieven hebben tot nu toe nog niets concreets opgeleverd. "Ik wil niet alleen de hele dag bezig zijn met kunst. Dan sluit ik me op en doe niets anders meer. Kunst is voor mij geen beroep. Het is een passie."

23 januari 2012