Iron Women wil meer tijd voor gezin


DELDEN Meer tijd uittrekken voor haar gezin. Dat is haar vaste voornemen in het nieuwe jaar. Marlies de Boer-Schoonhoven (43) uit Delden liep eind vorig jaar de Iron Man op Hawai wat neerkomt op zwemmen van Delden naar Borne (vier kilometer), dan fietsen naar Amsterdam (180 kilometer) en tot slot hardlopen naar Den Haag (een marathon van 42 kilometer). Mart en Evie hebben haar moeder anderhalf jaar lang niet zo vaak gezien temeer omdat Marlies ook nog 27 uur per week werkt.
Haar uitzonderlijke drang om te presteren is haar met de paplepel ingegoten. „We deden altijd wie het eerst bij die paal is en dat soort spelletjes”, vertelt ze. Marlies is geboren en getogen in Hengelo, speelde hockey, zat op paardrijden en loopt hard. „Vrienden van mijn man en mij zeiden dat iedereen een triatlon kan afleggen.” Dat heeft haar altijd beziggehouden totdat ze besloot de nieuwe uitdaging aan te gaan.
Maar een week voor ze het vliegtuig naar Hawai zou pakken viel ze van de fiets en scheurde een pees in haar schouder. „Meedoen aan een triatlon, dat gaat echt niet meer, zeiden ze in het ziekenhuis. Je kunt er blijvend letsel aan overhouden. Maar ik ga dus wel”, had ze zich vastbesloten voorgenomen. Haar coach Frank Heldoorn zag haar daarna voor de eerste keer met een arm in een mitella. „Hij zei, wat is dat nou? Uit dat ding! Probeer je arm maar omhoog te trekken.” Bleek dat ze haar arm met zwemmen moeilijk uit het water kon krijgen. „Dat is mooi, zei mijn coach. Dan ben je makkelijk herkenbaar in het water.”
Ze deed er anderhalf uur langer over dan tijdens de kwalificatiewedstrijd in Klagenfurt Oostenrijk, terwijl de deelnemers gemiddeld er een half uur langer over doen in het warme Hawai. „Ik was er in eerste instantie een beetje teleurgesteld over”, geeft ze toe.
Maar de komende tijd gaat ze niet meer een hele zaterdag trainen maar slechts halve zaterdagen. „Wanneer ik 50 jaar word wil ik nog een keer een hele triatlon afleggen.”

5 januari 2012