Buurt wil aanpak hardrijders


GOOR Bewoners van de Irisstraat en de Stationslaan waren gistermiddag blij met hun totaal vernieuwde weg met ‘stille’ straatklinkers. „Alleen nu de handhaving nog”, zei Riekie Stevens namens de buurtcommissie. „De helft rijdt misschien wel te hard”, schatte zij in na afloop van de plechtigheden.

„Als automobilisten netjes 30 km/uur rijden, halen anderen hen soms in.” Omdat de weg nu vrij smal is en er geparkeerde auto’s staan, komen fietsers volgens de bewoners in gevaar door hardrijders. Riekie verwacht dat als de politie veel bonnen uitdeelt, automobilisten wel langzamer gaan rijden. „Dat is immers toch ook in de Diepenheimsestraat gebeurt waar het soms bonnen regende?”
Wethouder Ben Eshuis’ volgende grote project is de aanpak van de Molenstraat en de Laarstraat en omgeving. Hier gaat waarschijnlijk ook de maximumsnelheid omlaag naar 30 kilometer per uur. Eshuis heeft de zienswijzes uit de buurten nog niet allemaal gelezen. Het gemeentebestuur moet zich nog buigen over de mogelijkheid de Molenstraat te veranderen, eventueel in een smalle éénrichtingsstraat. Een aantal buurtbewoners, onder wie de eigenaar van tankstation Avia, is daar op tegen. Zij hebben dezelfde wens als de bewoners van de Stationslaan/Irisstraat: Maak van de weg geen racebaan.

Een nieuw busstation, een nieuw plein en nieuwe wegen. Ruim een jaar duurde de herinrichting van de weg. Vanaf augustus vorig jaar is gewerkt aan de verbetering van de Irisstraat en de Stationslaan. Aan de parkeerplaatsen wordt nog gewerkt. De fietsenstalling krijgt begin meer ruimte.

14 december 2011

 

 

‘Veel automobilisten rijden hier te hard’

Bewoners van de Irisstraat in Goor maken zich grote zorgen over de verkeersveiligheid in hun straat. De kaarsrechte weg is vorig jaar opnieuw bestraat en de maximale snelheid is omlaag gebracht tot 30 km per uur. Maar toch ging het mis.

GOOR Automobilisten reden twee kinderen aan. Volgens de bewoners is niet goed te zien dat de maximum snelheid op weg slechts 30 is en is de weg ook niet zo ingericht.
„Een vriendje van mijn zoon liet bij het oversteken een vrachtwagen passeren maar zag een auto die van de andere kant kwam over het hoofd”, vertelt Freddy Overklift. „Hij werd vol geschept en vloog over de motorkap. Hij had veel geluk. Hij kwam er met wat kneuzingen vanaf. Mogelijk heeft de automoblist te hard gereden.”
Enkele weken voor de aanrijding met de zesjarige jongen is een vijfjarig meisje op de Irisstraat aangereden bij het oversteken. De bewoners verzamelden daarna handtekeningen en de politie hield nog een verkeerscontrole. Maar verder gebeurt er niets. „Wij vinden dat de maximumsnelheid duidelijker moet worden aangegeven”, zegt Cees van Beek. „Er staat alleen een bord op de hoek met de Iependijk. Aan de andere kant van de weg, aan de Diepenheimseweg moet ook zo’n bord komen.”
De bewoners vinden ook de T-splitsingen tussen de Irisstraat en de Anjerstraat en met name de T-splitsing tussen de Irisstraat en de Weverij naar het Weversplein gevaarlijk.
„De Irisstraat is een rechte weg die uitnodigt tot hardrijden”, zegt Overklift. „In de Ripperdalaan in Delden verspringt de wegas telkens. Automobilisten moeten daar wel het gas loslaten. Zo had hier de weg ook moeten worden ingericht. Wij vinden dit een gemiste kans.”
Automobilisten houden volgens de bewoners te weinig rekening met langzaam verkeer. Wanneer automobisten moeten uitwijken komen fietsers soms in het gedrang. Bewoners suggereren de politie er vaker te laten controleren op hardrijden en meer borden te plaatsen.
Voorlichtster Hetty Rothman van de gemeente Hof van Twente laat weten dat de gemeente inmiddels nieuwe borden heeft besteld voor de Irisstraat. „Volgende maand hangen wij er een camera op waarmee het aantal voertuigen dat passeert wordt geteld en tevens de snelheid waarmee wordt gereden.”

13 februari 2012