'Goor had vroeger veel exclusieve winkels'

GOOR Historische Goor opent zondag een bijzondere expositie waarmee de stichting inspeelt op het Masterplan voor het centrum van Goor. Het bureau Droogh Trommelen die het masterplan schreef, leverde een aantal fotomontages op hoe bijvoorbeeld de Grotestraat er in de toekomst uit kan zien. "Goor telde na de oorlog nog zoveel winkels", zegt voorzitter Ubbo Borgesius van Historisch Goor. En hij pakt er een lijstje bij. "Twintig zaken in levensmiddelen, tien brood en banketbakkers, vijftien hotels, cafés en restaurants, tien woninginrichters, tien slagers en 27 kledingzaken. Het aanbod op het gebied van levensmiddelen en modezaken is ongeveer gelijk gebleven. Maar er zijn nauwelijks exclusieve zaken, zoals vroeger."

In het museum in het voormalige stationsgebouw van de spoorwegen kunnen de bezoekers een reis maken langs foto's van oude panden beginnend op het Julianaplein op de hoek van de Deldensestraat en de Hengevelderstraat. "Joop Koning had daar eens een zaak in koloniale waren. Zijn ouders waren daarmee begonnen. Zijn moeder was een zusje van Tasche uit Hengelo." Een bekende zaak was groenteboer Lentelink op de hoek van de Molenstraat en de Middenstraat tegenover bakker Hiltjesdam. En iets verderop in de Grotestraat zat kuiper Geerts, ouders van de amateurhistoricus. "Hij maakte botervaatjes voor de zuivelfabriek", vertelt Gerrit Heitink die meehielp oude foto's uitzoeken. "Het stikte in Goor van de snoepwinkeltjes", herinnert Wolter Wiegerinck, telg van waarschijnlijk de oudste winkel in Goor die nog in handen is van de familie. Wiegerinck begon als koperslager, verkocht daarna fietsen en toen auto's. "Had je bij Holtmaat in de Grotestraat een piepklein winkeltje een prachtige glazen kast met zoethout, schuimpjes, zoutjes. Kocht je een puntzakje met overal iets van."


De stichting Historisch Goor heeft aan de expositie een prijsvraag gekoppeld. Van wie was deze winkel? Vraagt de stichting bij vijf panden. Uit de juiste antwoorden verloten de initiatiefnemers vijf prijzen. De wedstrijd duurt tot 1 maart.

26 januari 2012