Veel vragen over aanleg glasvezel

DELDEN Er is grote onduidelijkheid onder de inwoners van Hof van Twente over de komst van glasvezelaansluitingen in de gemeente. Cogas en Reggefiber strijden sinds enkele weken om de gunst van de bewoners in Markelo en Stokkum en breidden hun werkterrein onlangs uit tot Goor, Delden, Diepenheim, Bentelo en Hengevelde. In Goor opent Reggefiber zaterdag een eigen winkel en in Delden zoekt het bedrijf een winkelier die voor hun aansluitingen aan de man brengt.

"Kies je voor Reggefiber dan moet je tevens kiezen voor een van de vier profiders", zegt Bert Teunissen die een computerzaak heeft aan de Langestraat. "Welke profider moet je dan nemen?"

Rink Kramer van Bas Baake electrospeciaalzaak kreeg de afgelopen dagen ook veel vragen van consumenten die overwegen een aansluiting op glasvezel te nemen. "Wat Reggefiber op de voorlichtingsavond onlangs in Delden niet vertelt is dat je er een kastje bij krijgt in de woonkamer met nog een afstandsbediening. We willen toch meer gemak? Bovendien hoef je het om de snelheid niet te doen. De kabel is tegenwoordig ook heel snel door nieuwe technieken."

Kramer adviseert klanten een aansluiting te nemen op Cogas en het modem te laten plaatsen. "Later kun je dan beslissen wel of niet over te stappen op glasvezel."

Ook bij Expert in Goor komen dagelijks mensen met vragen binnen. "Wij adviseren in elk geval Cogas het modem bijvoorbeeld in de meterkast te laten plaatsen", zegt Harm Schomaker van Expert. "Dat kost niets en je kunt later, wanneer jou dat uitkomt, beslissen een aansluiting te nemen. Op de lange termijn zal de koperkabel toch een keer verdwijnen." Maar bij Cogas is nog wel onduidelijk welke profider het signaal gaat aanbieden. Bij Reggefiber kan de consument volgens Schomaker uit vijf profiders kiezen. "Je moet binnen drie maanden een contract aangaan. Maar wat gaat dat kosten? Wat leveren zij. Dat is ook niet helder."

Gerard Beverdam, reparateur van huishoudelijke artikelen, in Markelo krijgt dagelijks tien of vijftien vragen van dorpsgenoten om advies over de keuze tussen Cogas en Reggefiber. Reggefiber opende begin vorige maand al een winkel aan Holterweg om klanten te werven. "En we krijgen veel post van KPN, vodafone en andere profiders om voor Reggefiber te kiezen", zegt Beverdam, die mensen adviseert bij twijfel in elk geval Cogas een kastje te laten plaatsen. "Er is nog zoveel onduidelijk", zegt Beverdam.