‘We hebben niet eens een gasaansluiting’

 

GOOR De ongeveer 125 kinderen van de Gijminkschool zijn gisterochtend de dag begonnen met de verhuizing van de oude naar de gloednieuwe school dat op een steenworp afstand staat. Gewapend met ballonnen in de handen stapte de jeugd in een lange rij naar het gloednieuwe gebouw waar ouders en bestuursleden van het Openbaar Primair Onderwijs (Opo) Hof van Twente de leerlingen opwachtte. Bert van den Berg van de centrale directie van Opo heette de kinderen van harte welkom.
Het nieuwe gebouw telt negen lokalen voor de school en vier lokalen voor de buitenschoolse opvang, het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal. De kinderopvang van de Triangel opent op 23 december de deuren in hetzelfde pand. Een zwevende vloer scheidt de gymzaal op de eerste verdieping van de kinderopvang op de begane grond zodat geluid van stuiterende ballen niet te horen is bij de Triangel. De kinderen kunnen de gymzaal na volgende week pas gebruiken. Eerst moeten de speeltoestellen worden gekeurd. De leerlingen van ‘t Gijmink hoeven nu niet meer naar de sporthal De Mossendam te ‘reizen’ en de drukke Deldensestraat over te steken of naar de Rozenstraat te lopen of te fietsen voor de gymlessen. Alles gebeurt nu in hetzelfde pand. Ook maakt de wijkvereniging straks gebruik van het nieuwe gebouw. Het schoolpersoneel kan deze ruimte plus de centrale hal en een derde lokaal samenvoegen door de scheidingswanden weg te duwen zodat één grote ruimte ontstaat voor zeker 150 mensen. In een handomdraai kan er een podium worden ingericht. Het gebouw dat eigendom is van de woningbouwvereniging Viverion is CO2 neutraal. „We hebben niet eens een gasaansluiting”, zegt Robert Geerdink van Opo Hof van Twente. „De warmte voor het gebouw halen we uit de grond en we verwarmen koud drinkwater via buizen op het dak van het gebouw.” Een speciale installatie zorgt voor voldoende zuurstof in de lokalen. Het gebouw telt veel glas ook tussen de lokalen waar leerlingen les krijgen.
Op 2 februari volgt de feestelijke opening van het nieuwe gebouw. De slopershamer gaat waarschijnlijk pas in de lente van volgend jaar tegen het oude pand. Eerst moeten de beschermde vleermuizen op de zolder het pand verlaten. Historisch Goor en kinderboerderij ‘t Kukelnest hopen dat tegen die tijd voldoende geld bijeen is gebracht voor de verhuizing van het kunstwerk van Wim ten Broek die rond 1955 een sgraffito maakte van twee spelende kinderen met op de achtergrond waarschijnlijk de Eternitfabriek waar de meeste bewoners van ‘t Gijmink werkten.