‘Je kunt dik worden van lightproducten’

MARKELO „Let er eens op wat de fabrikant toevoegt om het eten lekkerder te maken. Kijk hoeveelheid suiker, zout en verzadigd vet er in zit.” Dat is de kern van de boodschap die gewichtsconsulente Ada Sligman vandaag om 10.00 en om 14.00 uur belangstellenden meegeeft op haar toer langs de producten van de Plus supermarkt van Blankhorst in haar woonplaats Markelo. „Op de etiketten kun je alles terugvinden. Maar het is soms een hele toer te begrijpen wat daar precies op staat”, vertelt ze in haar woning aan de Schoolstraat waar ze kantoor houdt.
Ada Sligman werkte jarenlang regelmatig achter de computer en wilde eens iets anders. Na een schriftelijke cursus van de LOI werd ze gewichtconsulent en volgde daarna nog lessen in het Hamelcollege in Utrecht om ook kinderen die kampen met overgewicht te mogen begeleiden. De weg langs producten is vol valkuilen. „Je kunt dik worden van lightproducten”, vertelt ze. „In lightproducten zit minstens dertig procent minder vet of suiker. Maar als je goed op het etiket kijkt lees je dat er wel veel meer koolhydraten of eiwitten in zitten en die bevatten veel energie.”
Ada Sligman had vroeger een grote moestuin bij huis waar ze een groot deel van haar voedsel vandaan haalde. „Puur natuur is lekker en gezond”, vertelt ze. „Maar het is niet mijn bedoeling mensen naar de natuurwinkel te sturen. Mijn doel is mensen bewust te maken dat als ze boodschappen doen ze ook weten wat ze kopen, wat er in zit.” Ze geeft onmiddellijk toe dat de friet van de patatkraam en de kant-en-klare pizza’s lekker zijn. „Maar we doen dat maar één of een paar keer per maand.”
Een bezoek aan de supermarkt is voor veel mensen routine. „Veel mensen kiezen producten die ze gewend zijn te pakken.” Maar als in het voedsel transvet zit, de fabrikant doet dat om de smaak te verbeteren, dan zou je het eigenlijk niet moeten kopen omdat dit schadelijk is.” Ook kunnen mensen beter de omstreden suikervervanger aspartaam die in veel lightproducten zitten, mijden. Het Voedingscentrum beschrijft in een boekje alle zogeheten e-nummers die soms schadelijk zijn en waar je niet teveel van mag eten. Er is ook al handige software, een app (applicatie), gemaakt waarmee je met de smartphone in de hand snel kunt achterhalen welke ongezonde stoffen in bepaalde producten zitten. „In december keurde het parlement van de Europese Unie een nieuwe wet voor etiketten goed waardoor consumenten nu nog makkelijker producten met elkaar kunnen vergelijken. Maar je moet weten wat het betekent.”

17 januari 2012