Derk Rouwhorst ontdekt onderdelen Eschmolen

DELDEN Derk Rouwhorst ontdekte onlangs enkele overblijfselen van de voormalige Eschmolen die in 1959 af brandde. Bij zijn broer in de schuur vond hij een zogeheten taatslager, een bijna tien kilo zwaar metalen voorwerp waar de koningsspil rechtop in stond te draaien. "De koningsspil is als het ware de krukas van de windmolen, die de bewegingsenergie overbrengt van de wieken naar de maalsteen", legt Rouwhorst uit. Het taatslager is uit 1734 toen de molen werd gebouwd.

Het aantal donateurs van de stichting Eschmolen Delden groeit elke week. De teller staat al bijna op 130. "Het leeft", vertelt Rouwhorst die zelf in een woning vlak naast de Eschmolen opgroeide. "Veel mensen willen graag dat de molen herbouwd wordt en ook Twickel en de gemeente Hof van Twente staan achter de plannen."

Al in de Tachtigjarige Oorlog stond er een molen op de es bij Delden, van het type stender zoals de Wissinksmolen in Usselo, op de Deldeneres. Maar die werd in het oorlogsgeweld vernield. Twickel liet een nieuwe molen bouwen die zeker tot 1903 volop in gebruik was. De Hengelose firma Hofstede Crull leverde vanaf dat jaar stroom aan Deldenaren. De ondernemers Hobbelink en Nijland kochten toen electromotoren om graan te malen. Dat was de doodsteek voor de molen. "In 1914 stopte Twickel met malen van graan in de windmolen en twintig jaar later waaiden de wieken er af", vertelt Rouwhorst.

Hij laat een kleurenfoto zien van een vervallen Eschmolen. "De foto is drie maanden voor de brand gemaakt", vertelt hij. Na de brand verzamelde Rouwhorst de metalen spijkers uit de puinhopen. "Kilo's oud metaal heb ik naar oudijzerhandelaar Hannes de Jager gebracht." Een klein aantal spijkers bewaarde hij.

Dat de Eschmolen wordt herbouwd daarvan is Rouwhorst overtuigd. "Er komt iets terug dat mooi was."