Kindercarnaval bloeit als nooit tevoren


DELDEN Het kindercarnaval in Delden bruist als nooit tevoren. Aan de optocht doen zaterdag 18 februari om 14.00 uur zeker vijf grote wagens mee en honderden kinderen. Het organiserende comité is blij mee.
De feesttent bij sporthal De Reiger is weer groter dan het jaar er voor en er komt zelfs een cd vol eigen muziek. En het aantal sponsors is inmiddels de honderd gepasseerd. „Het is alleen jammer dat het bestuur van de Piepnschnieders opstapt”, zegt voorzitter Ton Hardick van de stichting Kindercarnaval Delden. „We gaan dit jaar daarom zonder een prins en een raad van elf langs de basisscholen”. Het bestuur van het kindercarnaval reikt elk kind dit jaar een fraaie medaille uit en een kleurplaat waarmee prijzen zijn te winnen.
Enkele dagen geleden meldde deze krant dat het bestuur van de carnavalsvereniging de Piepnschnieders over een paar maanden opstapt zodat een nieuwe carnavalsvereniging kan worden opgericht met een andere, betere structuur. „Het kindercarnaval staat daar helemaal los van en dat blijft ook zo”, zegt Ton Hardinck. „Wij zijn geen vereniging maar een stichting. We hebben geen leden omdat we kinderen geen entree kunnen laten betalen. We zijn afhankelijk van sponsors.”
Vijf jaar geleden was het aantal kinderen dat het carnaval in Delden bezocht teruggelopen tot zo’n 30 tot 40 jongeren. „We hebben toen met tien enthousiaste mensen de schouders er onder gezet en het feest nieuw leven ingeblazen”, zegt Hans Baake die de leadzang op de nieuwe cd voor zijn rekening neemt. „De kinderen kregen kleurplaten en de sponsors gaven we DVD’s met beelden van het festijn dat ook op YouTube is terug te vinden.” „Ons idee was dat de jongeren doorstromen naar het carnaval voor volwassenen”, zegt Ton Hardick. „Je krijgt een soort domino-effect.” De nieuwe aanpak wierp vruchten af. „We verwachten dit jaar zo’n 500 kinderen.” Het thema van het kindercarnaval is dit jaar beestenboel. Kinderen die een leuke naam verzinnen voor twee beesten, een olifant en een kikker, winnen een mooie prijs.

20 januari 2012