Goorse genomineerd voor Sony Award

'Als ik fixeer ruik word ik helemaal gelukkig'


GOOR - Ze won Kunst in het Volkspark in Enschede enkele jaren geleden, kreeg een eervolle vermelding in San Diego en is onlangs genomineerd voor de Sony Award.

Fotografe Patricia van de Camp (42) uit Goor blijft er heel bescheiden onder. Er komt een expositie van haar werk in Orlando in de Amerikaanse staat Florida en ze krijgt veel positieve reacties via haar eigen website waar haar foto’s op staan en via facebook.
Van de Camp groeide op in een klein flatje in Utrecht. „Mijn vader was altijd bezig in zijn donkere kamer. Als ik de zure lucht van fixeer ruik word ik helemaal gelukkig.” Op haar tiende kreeg ze een kleine fotocamera en begon er mee te experimenteren.
Ze studeerde af in de Rietveld Academie in Amsterdam op grafische vormgeving en fotografie. Met haar man Arjen woonde het echtpaar enige tijd aan de Wijnkamp in Goor waar hun zoontje werd geboren, om daarna al snel te verhuizen naar de Iependijk waar een winkelpand dat lange tijd leeg stond. „Hier woonde een gezin met negen kinderen. Allemaal kleine hokken hadden zij afgetimmerd. Die hebben we er uit gesloopt.” Direct achter de voordeur stap je haar grote atelier binnen.
„Ik had het plan opgepakt portretfotografe te willen worden”, vertelt ze terwijl ze nipt aan een kopje thee. „Soms kwamen hele gezinnen hier binnen en dat brengt veel onrust met zich mee. En het resultaat vond ik ook niet geweldig.” Ze ging daarna meer de artistieke kant van het fotograferen opzoeken. „Ik fietste in de regen en zag een platgereden haas op de weg liggen. ’s Avonds in bed kon ik dat beeld maar niet loslaten. Als dat dier een mens was geweest zou dat voor vreselijk veel opschudding hebben gezorgd. De volgende dag ben ik naar de Hema gegaan, kocht wat babykleertjes om het dier aan te kleden en te fotograferen.”
Van de Camp is al vanaf haar vijftiende vegetariër en donateur van de stichting Wakker Dier. „Ik heb me altijd beziggehouden met het bestrijden van dierenleed.”
Ze plaatste op haar facebookpagina een oproep aan haar volgers haar te sponsoren. „Crowdfunding heet dat. Ik wilde opgezetten dieren huren om er foto’s van te maken. Ineens leek alles mogelijk. Een foto van een hert in een donker bos, vlak voor het grote licht van een aanstormende auto. Kinderen spelend tussen de hazen. Een mooi romantisch beeld. Maar als je er lang naar kijkt ontdek je dat dit helemaal niet kan. Er zit een verborgen boodschap in. Ik wil graag dat mensen beter nadenken over hoe wij omgaan met de natuur om ons heen.”
Haar volgende project is het fotograferen van herten en everzwijnen in een tbs-kliniek. Toestemming om er te fotograferen heeft ze tot nu toe nog niet gekregen.
Als binnenkort bekend wordt dat zij de Sony Award waarvoor 54.000 foto’s werden ingestuurd uit 171 landen wint, zit ze met een probleem. „Ik heb geen geld voor de reis naar Londen. Maar misschien verkoop ik nog foto’s van de expositie in Orlando. Ik krijg er in elk geval veel positieve reacties.”

10 februari 2012