Brand in de gloednieuwe meterkast


"Buurman, nog bedankt he". Marcel die met zijn dochtertje in de deuropening verschijnt doet een stap naar voren en geeft Arjan een hand. Hij krijgt tranen in de ogen. Beide heren, die niet met hun namen in de krant willen, hebben de avond er voor samen een brand geblust in de nieuwe woning van Marcel die tijdelijk in een huis om de hoek woont met vrouw en kinderen. Beide mannen kennen elkaar nauwelijks, maar hebben nu al schijnbaar een onuitwisbare band met elkaar.

Arjan zat de avond er voor met zijn vrouw tv te kijken toen de electriciteit iets na elf uur uitviel. "Ik ben naar buiten gelopen om te kijken of meer mensen geen stroom hebben." Hij ontdekte dat bij de overbuurman vreemdgenoeg maar een deel van de electriciteit in huis was uitgevallen. "Ik zag bij de buren een oranje schijnsel en dacht eerst dat dit een weerspiegeling was van een straatlantaarn of een auto. Want het huis staat leeg. Ik ben toen verder de straat ingelopen om bij anderen te kijken of zij nog stroom hebben. Toen ik een aantal minuten later terugliep naar huis ontdekte ik dat het oranje schijnsel bij de buren groter was geworden en ik keek nog even door de brievenbus naar binnen en zag toen het vuur. Mijn vrouw was ook naar buiten gekomen en ik zei tegen haar: bel snel 112. Zo snel ik kon ben ik naar mijn buurman gerend die tijdelijk in een huis hier om de hoek woont. We hadden elkaar nog nauwelijks gesproken."

Buurman Marcel snelde met de sleutel in de hand naar zijn toekomstige huis om de deur te openen terwijl Arjan met een twaalf kilo zware poederblusser, de grootste die hij heeft, het vuur te lijf ging. "De vlammen sloegen uit de meterkast. Ik heb toen met de poederblusser flink gespoten. We konden niet zo lang in die ruimte blijven omdat alles onder de rook van het vuur en de blusser zat en het was pikdonker. Langzaam kwam de oranje gloed weer te voorschijn waarna Marcel met de poederblusser het laatste restje vuur doofde." Een paar minuten later draaide de brandweer de straat in. Cogas heeft nog uren gewerkt om de electriciteit in de straat weer aan de praat te krijgen. Op verschillende plekken is gegraven om aansluitpunten te controleren en zo nodig te herstellen. Woordvoerster Laurien de Groot van Cogas kan nog niet zeggen wat er aan de hand is geweest. Ze bevestigt alleen dat de meterkast is meegenomen voor onderzoek. Arjan die zelf als aannemer werkt is achteraf blij zoals alles was gelopen. Maar als er nog spanning op de kabels in de meterkast stond en hij had niet de poederblusser maar een schuimblusser gepakt dan had hij zijn actie waarschijnlijk niet overleefd, realiseert hij zich achteraf. "In een schuimblusser zit water en dat geleid electriciteit."