'Jonge kunstenaars verbreden je blik'

DELDEN "Dit is een mooie opsteker", zegt Bertine Bosch van de stichting Meer Innovatie Kunst en Cultuur (Mikc) in Delden. Mikc krijgt eind mei de cultuurprijs 2012 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel. Het is inmiddels de vijfde keer dat het kunstenaarscollectief in de prijzen valt. Mikc wil vooral jonge, beginnende kunstenaars een podium bieden. "Ik vind organiseren van exposities nog steeds interessant. Elke keer zie je weer iets totaal anders. Iedere kunstenaar gaat vanuit een andere invalshoek te werk."

Mikc begon zo'n twintig jaar geleden toen het stationsgebouw van de NS zou worden afgebroken. "De Deldense beeldende kunstenaars hebben zich toen samen met het bestuur van de gemeente Stad Delden ingezet voor behoud van het pand", vertelt Bertine Bosch die zelf beelden, installaties en keramiek maakt. De voormalige wachtruimte kreeg de bestemming expositieruimte en de naam Perron 1. Ongeveer tien jaar later toen de gemeente Stad Delden opging in Hof van Twente besloten de initiatiefnemers om in de stichting Mikc op te richten die bestaat uit Merel Dickson, Philomeen Raemaekers, Bert Meinen, Myrna Hofman, Bertine Bosch en de vrijwilligers Rob von Pickartz en Philip Ultee.

"Een keer in de twee jaar houden wij een grote expositie en elk jaar twee of drie kleine tentoonstellingen, zoals de buitenbioscoop", vertelt Bosch in de ruimte van het stationsgebouw waarvan sinds kort de hele begane grond door Mikc wordt gebruikt. Ze onderhouden daarvoor contacten met wel 400 kunstenaars, zoals in Berlijn en Brabant. Kunstenaars uit landen als Japan, Nieuw Zeeland, Brazilië en de Verenigde Staten zijn al eens uitgenodigd. "De kijkdoosgalerie noemen mensen Perron 1 soms ook wel. Iedereen praat er nog steeds razend enthousiast over. Als we een tentoonstelling afronden en Perron 1 staat een week lang leeg trekken mensen al aan de bel. Wanneer komt de nieuwe expositie? De belangstelling is er nog steeds. Anders waren we misschien allang gestopt."

De ruimte is slechts zes bij zes meter en vier meter hoog. Langzamerhand sloeg Mikc de vleugels uit. "We zijn specialisten in buitenprojecten." Met twaalf beamers kreeg het voormalige stadhuis van Delden een buitenbioscoop, een videoproject dat later is verplaatst naar de voormalige Hofstede MTS. Ook een oude schaftkeet met tv en boeken trok veel aandacht. "Jongeren zagen de keet al snel als hangplek en daar was het ook voor bedoeld. In Schöppingen feestte de jeugd er de hele nacht in."

Toen er geen lege panden meer beschikbaar waren kwam het bagageproject. "We vinden het heel belangrijk dat jonge kunstenaars meedoen. Nieuwe trends ontstaan vaak op de academie. En dat levert ook weer nieuwe inzichten op voor jezelf. Je blijft in beweging en het verbreedt je blik. Musea lopen soms achter de feiten aan en kiezen voor bekende kunstenaars. Wij proberen mensen met een passie hier naar toe te halen."

 

Mikc won al de VVK Aanmoedigingsprijs Beeldende Kunst 1992, de eerste Prijs Kunstwettbewerb Laga Duitsland met Kunstkassen in 2003, tweede prijs Productiefonds Provincie Overijssel in 2006 met Food Non Food en een eerste prijs Kunst en Cultuurprijs van het Productiefonds van Provincie Overijssel 2007 Waste not, want not.