'Kunst moet iets teweeg brengen'

GOOR Emoties losmaken. Dat wil beeldhouwer Henry van den Berg (49) uit Goor met zijn kunstwerken. "Je kunt er blij door worden of je zou het afschuwelijk kunnen vinden. Maar kunst moet iets te weeg brengen." Van den Berg studeerde geschiedenis in Nijmegen en raakte gefascineerd door macht, bijvoorbeeld van dictators. De thema's van zijn werken zijn beladen. "In de oorlog vonden zes miljoen mensen de dood in concentratiekampen. Honderd stadions met 60.000 mensen. Zo onvoorstelbaar veel menselijk kapitaal is vernietigd en zoveel leed is aangericht." Van den Berg maakte daarom bijvoorbeeld figuren met verwrongen gezichten. "Nee, dit is echt geen tandartsenkunst, mooie plaatjes voor aan de muur."

Op zijn zestiende maakte hij zijn eerste kunstwerk dat hij nog steeds koestert. "Ik word er blij van", vertelt hij en wijst naar de bars in het hout dat de sokkel in tweeen lijkt te splitsen. "Hout is zo mooi materiaal. Ik fiets graag hier in het buitengebied om te genieten van de natuur. Aan de Deldensestraat staat een prachtige grote boom." En de enorme kozakkeneik in Delden kent hij natuurlijk ook.

Een vriend van hem verkocht in zijn studententijd soms al voor duizend gulden in de maand aan kunst van zijn hand. Enkele werken zelfs naar Canada, India en Frankrijk. "Ik heb vooral plezier in het bezig zijn. Schuren, zagen, slijpen, verven. Maar het grootste compliment voor mij is als iemand mijn werk koopt."

Zijn grote voorbeeld is de Duitse beeldhouwer Jozeph Beuys. "Ieder mens is in zekere zin een kunstenaar", zegt hij. "En dat vind ik ook. Iemand die uitstekend kan koken of schrijven zijn ook kunstenaars. Sommige kunstenaars gebruiken zelfs afval om mee te werken: Honing, vet, vilt en pleisters."

Henry van den Berg studeerde na geschiedenis nog enkele jaren filosofie en ging aan de slag bij TNT. Maar een jaar geleden verloor hij zijn baan als interim-manager bij onder meer het UWV. "Nu zit ik aan de andere kant van de tafel." Veel sollicitatiebrieven hebben nog niets concreets opgeleverd. "Ik wil niet alleen de hele dag bezig zijn met kunst. Dan sluit ik me op en doe niets anders meer. Kunst is voor mij geen beroep. Het is een passie." Binnenkort gaat hij exposeren in Hengelo en in Londen.