‘Zo snel mogelijk info op tafel over asbest in kerk’

GOOR Het bestuur van de Heilige Geestparochie wil zo snel mogelijk antwoord op de vraag of asbest zich kon verspreiden in de Petrus en Pauluskerk aan de Hengevelderstraat in Goor. "Het liefst hebben we voor Kerstmis duidelijkheid", zegt vice-voorzitter Laurens Bloom van de Heilige Geestparochie. Maar er is al een draaiboek geschreven om de parochianen met kerst uit te laten wijken naar de Blasiuskerk in Delden en een lokaties in Goor. "Het bisdom heeft dit nog niet eerder meegemaakt. Het kan zijn dat de resultaten van een onderzoek pas in het nieuwe jaar bekend worden."

Bloom vindt dat het onnodig is dat mensen zich ongerust maken over hun gezondheid. "De gevolgen zijn lastig in te schatten. Maar we weten ook niet of in de kerk asbest is verspreid. We nemen liever het zekere voor het onzekere en sluiten de kerk voorlopig." Onlangs kwamen een mankement aan de kachel aan het licht. "De verwarming functioneerde niet goed. In het gebouwtje van de verwarming vonden we brandplekken en een deskundige kon niet uitsluiten dat asbest de kerk in is geblazen."

Maandagavond zijn parochianen ingelicht op een bijeenkomst. "Daar zijn mij geen verhalen ter ore gekomen dat mensen bezorgd zouden zijn over hun gezondheid." Mochten mensen toch blootgesteld zijn aan asbest dan schakelt het kerkbestuur een deskundige arts van de GGD in om voorlichting te geven aan de parochianen.

14 december 2011