Gouden Zilvermeeuw trots op fraaie ijsbaan

MARKELO Mensen met ijs in de genen, die onmiddellijk klaar staan wanneer het kwik onder nul daalt en de schaatsbaan geveegd moet worden, dat zijn de stoere vrijwilligers van de ijsclub De Zilvermeeuw bij cafe De Vennebekken tussen Stokkum en Diepenheim.


Voorzitter Jan Schreurs en waarnemend voorzitter Albert van der Veen die al vanaf het begin 50 jaar geleden lid zijn herinneren zich de oprichting van de Zilvermeeuw nog goed. "Notabelen met bestuurlijke ervaring richtten de club op", vertelt Jan Schreurs. "Dat waren onder meer een raadslid, iemand van de melkfabriek, de OLM en een schoolmeester. Met een gezaagde boomstam en een paard veegden de initiatiefnemers de eerste jaren het sneeuw van het ijs en al na enkele jaren vergrootte het bestuur het oppervlak tot een 400 meter baan, waar officiele wedstrijden konden worden gereden. Ook kwam er al snel een werkgroep met jonge mensen die het eigenlijke werk moeten doen: scheuren in het ijs dichten, sneeuw van de baan vegen, kaartjes verkopen.

"De op een na laatste keer dat we de ijsbaan open hadden moesten we acht weekeinde achtereen sneeuw ruimen", herinnert Albert van de Veen zich nog. "We hebben toen ongelooflijk veel werk verzet. En je kunt sneeuwruimen niet een dag uitstellen. Dan gaan de ijsvloer er aan."

Toch zijn de prijzen laag gebleven. Vijf euro kost een seizoenskaart en 2,50 euro voor kinderen, tot 1 december. Daarna verdubbelen de prijzen. "Het is de kick alles goed voor elkaar te krijgen", vertelt Albert van der Veen. "Kijk, voetballen en handballen kun je pratisch het hele jaar door. Maar schaatsen is echt iets bijzonders." Zodra het ijzer heet is moet je het smeden", zegt Schreurs die altijd de boormachine bij zich heeft als hij naar de Vennebekken gaat. Dat is om te meten hoe dik de ijsvloer is.

De Zilvermeeuw heeft niet de ambitie als eerste de poort te openen als het hard heeft gevroren. "Als we twijfelen houden we de baan nog een dag dicht. Als het misgaat trappen ze de hele ijsvloer kapot. Dan maar niet open." Behalve Jan Schreurs en Albert van der Veen zijn ook jubilarissen gehuldigd die 40 jaar lid zijn. Dit warenL Henk Scholtink, Herman Potman en Willem Potman.

5 december 2011