Bijzondere vondst op Weleveld

BORNE Een bijzondere lakzegelring is zondag gevonden op landgoed Het Weleveld tussen Zenderen en Hertme. Chris Broekmeulen zocht er met een vriend die net een nieuwe metaaldetector had gekocht. „Ik heb er jaren geleden ook al eens gezocht”, zegt de Hengeloër. „Maar toen heb ik niet veel bijzonders aangetroffen. Gisteren hebben we er gezocht langs een pad, net buiten het voormalige kasteelterrein. Maar weer vond ik niets bijzonders. Pas toen wij wilden weggaan ging de metaaldetector af en vond ik de zegelring.”

Volgens Broekmeulen die foto’s van zijn vondst op een internetforum plaatste, zijn de reacties heel positief. „Deze zegelring droegen mensen vroeger waarschijnlijk aan een ketting maar niet om een vinger.” Adellijke families gebruikten zegelringen om brieven te verzegelen met gestolten was of kaarsenvet. Het wapen van Van Ittersum, drie koppen van ezels, is van de bekende Twentse en Sallandse familie Van Ittersum en komt bijvoorbeeld voor in de kerk van Rijssen. „Op het forum spreken sommigen van een topstuk, misschien wel uit de zestiende eeuw. Het is handgemaakt en het hart dat in de zegelring is uitgekerft duidt waarschijnlijk op een huwelijk.”

Volgens amateurhistoricus Jaap Grootenboer die veel weet over de bewoners van het Weleveld kunnen de initialen BVI duiden op Berend of baron Van Ittersum. „In de achttiende eeuw woonde er een zekere Van der Capelle tot Papekop”, zegt Grootenboer. „Hij kocht het huis van Carel Otto Schele. Van der Capelle trouwde met een Van Ittersum.” Dit was rond 1783.

Maar ook lang daarvoor hadden de bewoners van het Weleveld, de familie Schele, relaties met de familie Van Ittersum. In 1602 was Sweder Schele gehuwd met Reinera van Coeverden van Rhaan. Haar moeder was Johanna van Ittersum. De zegelring zou ook uit deze tijd kunnen stammen. Het Weleveld is zeker ruim 600 jaar oud en was één van de machtigste havezates in Twente. De havezate lag strategisch op de kruising van de handelsweg tussen Deventer en Osnabrück en de Bornsebeek. De kastelein liet passanten tol betalen. In 1804 werd het kasteel voor afbraak verkocht en de gracht gedempt. Pas bij opgravingen in 1964 en 1994 kwam een deel van het goed boven water.

24 oktober 2011
- - -

Vondst Weleveld voor verzegelen liefdesbrieven ZENDEREN De vondst op het Weleveld bij Zenderen is geen zegelring, maar een signet, een tweezijdig bruikbaar voorwerp om afdrukken in zegellak te maken. De signet van het Weleveld diende waarschijnlijk als hanger aan een horlogeketting. De eigenaar verloor de hanger omdat het draagoog is afgebroken. De signet lijkt afkomstig uit de tweede helft van de 18e eeuw.
De afbeelding is het wapen van de familie Van Ittersum. Weliswaar is dit wapen pas in 1829 door de Hoge Raad van Adel vastgelegd, maar dat sluit niet uit dat het eerder in gebruik was. Het met pijlen doorkruiste hart kan wijzen op een relatie met een dame met de initialen A.G. B. van I. verzegelde zijn liefdesbrieven aan A.G. aan die zijde van het signet. Bron: Mr. Joep Haffmans Kunst- en Antiekhandel in Utrecht.

25 oktober 2011