Servicegebied Delden is voorbeeld voor kernen

DELDEN Sommigen zien het initiatief al als zijn persoonlijke kruistocht. Eric Wreesmann en zijn vrouw Ursula ontkennen ook niet dat hen de toekomst van het voormalige stadhuis van Delden na aan het hart ligt. Het paar woont 770 kilometer verderop, vlakbij Augsburg. „Ik ben in Delden geboren en getogen”, benadrukt Wreesmann, zittend op het zonnige terras van hotel De Zwaan. „De badkamer van mijn opa was later de raadszaal van Stad Delden”.

Zijn opa kwam naar Delden en nam de firma Ficker en Wapp aan de Vossenbrinkweg over en breidde de dekenfabriek uit. Wreesmann kwam vaak tussen de middag bij opa wanneer hij vrij was van de Pius X school naast de kerk aan de Langestraat. „Ik zou graag willen dat de villa in oude glorie wordt hersteld, met serre en met een balkon aan de achterkant. Ik denk dat alle Deldenaren dat graag zouden willen. Het gemeentebestuur van Hof van Twente wil toch ook graag dat de villa zoveel mogelijk in oude staat wordt hersteld? Ik lever alleen de gegevens aan.”

Wreesmann is sinds enkele jaren regelmatig in Delden te zien. „De omgeving hier is zo mooi en veel mensen kennen mij nog.” Toen de plannen voor het voormalige stadhuis concreet werden meldde Wreesmann zich bij de initatiefnemers. Eerst voelde hij wat voor het plan van Baake en aannemer Lammersen uit Delden. Maar dat plan haalde het net niet. Nu is hij op de hand van aannemer Haafkes uit Goor die een deel van het pand wil verhuren aan de Readshop die nu nog iets verderop aan de Langestraat is gehuisvest.

„Ik ben één van de weinigen die nog oude foto’s van het pand heeft.” En hij haalt de handjevol zwart wit foto’s uit de tas. „Kijk dit is mijn opa en dit zijn zijn zonen. Dit is mijn vader.” Op de achtergrond is duidelijk de serre te zien. „Daar zat hij opa altijd.” Wanneer de aanbouw van het voormalige stadhuis heeft plaatsgemaakt voor de nieuwbouw zou de gevel in oude luister moeten worden hersteld. Het glas-in-loodraam moet weer terugkeren evenals de voordeur aan de Langestraat. En de extra kosten? „Volgens mij moet heelveel aan het pand gebeuren. De electriciteitleidingen zijn oud, het sanitair zit er al jaren in. Dan zijn die extra kosten voor het uiterlijk te verwaarlozen.”