Buurt Tolweg wil ruïne kwijt

MARKELO - Bewoners van de Tolweg in Markelo hebben handtekeningen verzameld voor de sloop van een oud, uitgebrand pand dat meer dan een jaar geleden is verwoest. Het terrein is al enige tijd met hekken afgezet. Maar de buurt vreest dat spelende kinderen er toch over heen klimmen en er onder het puin terecht komen. „Volgens de brandweer is het tijdens de brand binnen 800 graden Celcius geweest waardoor het cement verbrandt en de muren instabiel zijn geworden”, vertelt Marco Kooijmans die door de politie is gehuldigd omdat hij de bewoner uit het brandende pand haalde.

Kooijmans woont naast de afgebrande woning. „De bewoner trok zich steeds meer terug uit de maatschappij. Nu woont hij in verzorgingshuis de Stoevelaar in Goor. Gemeenteambtenaren hebben hem al verschillende keren benaderd met het verzoek het pand af te laten breken. Maar hij neemt maar geen beslissing. Hij reageert nergens op.”

Kooijmans kan zich nog precies de ochtend van 1 juni 2010 herinneren. „Ik zou mijn ouders helpen bij de verbouwing van een keuken. Het was negen uur ‘s morgens toen ik de deur uit ging. Ik hoorde eenmaal buiten geknetter achter me. Ik draaide me om en zag rook uit openingen in de gevel komen en liep er heen. Toen zag ik vlammen achter het raam en belde 112. Ik liep om het huis heen naar de voordeur en toen ontdekte ik de bewoner in de deuropening. Hij had een deelbare voordeur en hing hoestend over het onderste deel uit te hijgen, terwijl de rook over zijn hoofd een weg naar buiten zocht. Het leek alsof hij geen benul had wat er precies aan de hand was.”


Waarvoor Kooijmans altijd bang is geweest kwam uit. „Ik ben blij dat het ‘s morgens gebeurde en ik de brand op tijd ontdekte. Als dit midden in de nacht was gebeurd is de schade misschien veel groter geweest. We zitten maar drie meter van het pand af.” Direct na de brand is met een dieplepel voorkomen dat een muur van de afgebrande woning zou omvallen en tegen de gevel van de woning van Kooijmans zou terechtkomen.

Bij de twee woningen stond vroeger een windmolen. De woning van Kooijmans was het voormalige pand van de molenaar en het afgebrande gebouw was eens het machinehuisje van de molenaar. De bewoners zijn de puinhoop meer dan zat. „Een muffe lucht van de troep verspreidt zich af en toe in de omgeving”, vertelt Kooijmans. „Maar het is ook geen fraai gezicht natuurlijk.” Het gemeentebestuur overweegt op kosten van de eigenaar het puin binnenkort op te laten ruimen. B en W moeten daarvoor besluiten tot een zogeheten last onder bestuursdwang.

16 juli 2011