Eerste kiekjesdag kan schat aan informatie opleveren

DELDEN Het Streekarchief Delden houdt straks van 10.30 uur tot 13.30 uur voor de eerste keer een kiekjesdag. Belangstellenden kunnen dan oude foto's bekijken in de hoop dat zij personen herkennen. De collectie bestaat uit zo'n 4500 kiekjes, waarvan het grootste deel afkomstig is van bekende Deldenaren als persfotograaf Peter Tacx, Wieb Dekker en Tonny van het Bolscher. Hennie van Ommen, die zelf twee boekjes met ansichtkaarten van Delden heeft uitgegeven, Jan Haverkate, Willy Aersen en Gerrit van Gils inventariseren al maanden de foto's uit het enorme bestand dat vanaf begin volgend jaar op internet komt.

"Kijk hier, de uitvaart van de graaf in de Langestraat", legt Hennie van Ommen uit. "Dat was voor de oorlog, in 1936. Hij is gestorven in het Kurhaus in Scheveningen." Een opvallende foto is een paar jaar eerder gemaakt van de aanleg van de sluis in Wiene. "We hopen op veel belangstelling", zegt Jan Haverkate die al een half jaar regelmatig in het streekarchief onder de bibliotheek is te vinden. "We willen de collectie flink uitbreiden en misschien herkennen mensen nog stadsgenoten van vroeger op onze foto's. Ik ben zelf van na de oorlog. Ik weet van de periode daarvoor niets af."

Een bijzondere foto is bijvoorbeeld gemaakt van het Reigershuis, met een zeer rijk gedecoreerde gevel van de familie die op het huis Warmtink in Deldenerbroek woonde. Het Reigershuis stond tegenover hotel de Zwaan. Ook is er een foto van de Markt nog zonder waterpomp. "Enkele weken geleden kwam mevrouw Helmich langs met foto's en een verhaal over mevrouw Schneider", vertelt Gerrit van Gils die al twee jaar foto's inscant. "Zij kwam ook met een foto aanzetten waarop Karel Wreesmann als kind staat. Zijn broer die in Duitsland woont komt hier enkele keren per jaar bij ons archiefonderzoek doen. Heb ik mooi een verrassing voor hem." Het Streekarchief dat onder meer stukken van de IJsclub Delden, 't Nut tot het Algemeen, Heemkunde Ambt Delden herbergt, is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 13.30 tot 17.30 uur en op vrijdag van 13.30 uur tot 19.30 uur.

17 november 2011