PvdA verbaasd over onderzoek redden kunstwerk Ten Broek

De PvdA-fractie is verbaasd over uitkomsten een onderzoek over het verplaatsen en daarmee redden van een sgraffito van Wim ten Broek in de gymzaal van ‘t Gijmink. „Het college heeft alleen de Stichting Beeldende Kunst Hof van Twente geraadpleegd”, zegt Ilse Uijlenbroek van de PvdA. „Dat betekent vernietiging van de sgraffito van Wim ten Broek op de muur van de te slopen Gijminkschool in Goor.

De stichting heeft de architect van de nieuwbouw en een bouwkundige ernaar laten kijken en die stellen dat door scheuren in het werk, er groot risico op onherstelbare schade is bij het verwijderen en herplaatsen. Maak er een foto van en laat het naschilderen, adviseert de stichting het college, die dit nu gaat onderzoeken.” De kunstkenners binnen de SBK hechten geen dermate grote waarde aan het kunstwerk dat we ons in allerlei bochten zouden moeten wringen om het werk te sparen.”

Dit laatste staat werkelijk haaks op wat andere kunst- en cultuurkenners vertellen, de restaurateur moderne kunst van het Rijksmuseum Twente, het Instituut Collectie Nederland en onze eigen Erfgoedcommissie. Ook daarin zitten deskundigen, zoals de raadsleden vorige week hebben mogen ervaren. De Erfgoedcommissie stelt: Deze kunst uit de Wederopbouwperiode is zeker de moeite waard. Wim ten Broek is een bekende- en invloedrijke kunstenaar, die zowel voor als na de Tweede Wereldoorlog een belangrijk stempel heeft gedrukt op de kunst en cultuur.

„Wij vinden dat er beter onderzoek naar de mogelijkheden van verplaatsing had moeten gebeuren. Wij willen daarom dat de wethouder opnieuw onderzoek doet naar de mogelijkheid van het verplaatsen van het kunstwerk en daarbij meteen ook de sgraffito van Ten Broek op het TSB-terrein aan de Bunschotenstraat meeneemt.”

30 november 2011