Kosten voor schenken bier Schoolfeest stijgen

GOOR Het School- en Volksfeest is jaarlijks meer geld kwijt aan drinkbekers dan de afgelopen jaren. Dit jaar mochten de gasten van het feest voor de laatste keer uit zogeheten veiligheidsglas drinken. Volgend jaar moet het bestuur de hele voorraad vervangen.

Het Schoolfeestbestuur koopt een kleine 300.000 nieuwe bekers. De kosten stijgen doordat het bestuur van het School- en Volksfeest de complete voorraad bekers elk jaar moet vervangen terwijl het veiligheidsglas gemiddeld vijf jaar meegaat. „We schrijven de komende weken een plan van aanpak”, vertelt Gert Jan Wiemerink van het School- en Volksfeest. „Voor het einde van dit jaar willen we een keuze maken.” Het bestuur kan kiezen uit twee soorten bekers. De één is afbreekbaar in het milieu, maar wordt gemaakt van plantaardig materiaal en dat gaat ten koste van de voedselproductie. Het andere materiaal moet na gebruik worden gesmolten en dat kost veel energie. „We weten nog niet precies wel materiaal milieutechnisch beter is om te gaan gebruiken. Vast staat al wel dat de nieuwe bekers een kleine 0,3 cent per stuk kosten terwijl voor veiligheidsglas ruim twee kwartjes moest worden betaald.

„Uit milieuoogpunt was het gebruik van veiligheidsglas de beste oplossing”, zegt Wiemerink. „Maar dat mag dus niet meer.” Het School- en Volksfeest was de laatste organisatie in Hof van Twente die nog glas gebruikte bij een groot evenement. Jaarlijks sneuvelden zo’n 7000 veiligheidsglazen, een kostenpost van zo’n 4000 euro. Die kosten stijgen tot 9000 euro. Maar daarbij zijn de kosten voor het opruimen en vegen van het Schoolfeestterrein bij het gemeentehuis nog niet meegerekend. Waarschijnlijk neemt de hoeveelheid zwerfvuil toe doordat minder glazen worden ingezameld. Bij de keuze speelt ook een rol of de bekers geschikt zijn voor de raptap, een sneltapmachine waarmee in één keer twintig glazen worden gevuld. Jaarlijks tapt het Schoolfeest zo’n 40.000 liter bier. Of de gemeente een bijdrage gaat leveren is nog niet bekend. Raadsleden lieten in een vergadering eerder dit jaar doorschemeren dat de gemeente moreel verplicht zou zijn een tegemoetkoming in de kosten te geven.

15 november 2011