Actie om schaapskudde op de Borkeld te behouden

GOOR Schaapsherder Derk Jan Tolie uit Goor keert terug op de Borkeld in Markelo. Initiatiefnemer Jos Duurland is daar heilig van overtuigd. Hij wil met een aantal ondernemers een stichting oprichten die het geld bijeen brengt om de heide op het natuurgebied van staatsbosbeheer te behouden. "De heide die in vijftien jaar is opgebouwd dreigt in een paar jaar te verdwijnen als de schaapsherder niet terugkeert", zegt Duurland. "Als schapen er niet grazen overwoekeren berken, vliegdennen en grassen de hei."

Tolie is het slachtoffer geworden van de bezuinigingen bij de gemeente Hof van Twente. Per 1 november krijgt hij wachtgeld waarna bijstand zou volgen. "Maar ik ben schaapsherder in hart en nieren. Ik wil de hei weer op."

Duurland kent schaapsherder Tolie al enkele jaren. Tolie was twaalf jaar conciergie van de basisschool 't Gijmink toen hij bevriend raakte met de toenmalige schaapsherder van De Borkeld die hem de kneepjes van het vak leerde. Anderhalf jaar liep hij regelmatig mee. Maar zijn leermeester zelfstandig ondernemer werd en verhuisde met zijn kudde naar het grotendeels leegstaande Zenkeldamshoek stond Tolie er alleen voor.

"Vijf jaar heb ik met veel plezier op De Borkeld gewerkt", vertelt Tolie die er de zomerdag naar eigen zeggen zeven dagen per week actief was met zijn kudde. Toeristen uit heel Nederland en uit het buitenland maakten soms een praatje met hem en vonden het werk dat hij deed geweldig. Hij was de ogen en oren van Staatsbosbeheer wat betreft de illegale crossmotoren in het natuurgebied en het ecoduct dat alleen door dieren mag worden gebruikt. Zijn kudde groeide van 150 tot 250 schapen. Ook nam Tolie een pony mee naar de Borkeld. De hoeven van het dier moeten regelmatig gekapt worden en daarvoor moest hij naar een hoefsmid. Zo kwam hij bij Jos Duurland terecht die een smederij aan de Wachtpostdijk heeft.

Duurland wil volgende week al een stichting Behoud Schaapskudde Hof van Twente oprichten, statuten schrijven en naar de notaris stappen. Of Tolie met zijn kudde eventueel ook elders commercieel kan worden ingezet in de gemeente wil Duurland binnenkort met wethouder Pieter van Zwanenburg bespreken. "Maar ik weet zeker dat het gaat lukken."