Delden nu al beetje winnaar Duurzaamste dorp van Overijssel

DELDEN De verkiezingen lopen nog. Toch heeft Delden al een beetje gewonnen. Want mocht de stad buiten de boot vallen bij de verkiezingen van het Duurzaamste dorp van Overijssel en mocht de hoofdprijs van 200.000 euro aan de stad voorbij gaan, dan nog is er een goede kans dat de plannen worden uitgevoerd. Verschillende ondernemers staan positief tegenover het idee om met een electrische auto mensen rond te rijden in Delden en de provincie heeft toegezegd te adviseren bij het aanboren van subisidies voor de aanschaf van zonnecollectoren voor zwembad De Mors.

"Ik denk zelf dat we een goede kans maken", zegt Frank Muthing van de stadsraad Delden. Hij is docent en onderzoeker op het gebied van energiezuinige huizen in de Saxion Hogeschool in Enschede. "Onze inzet is de hoofdprijs. Onze plannen zijn concreet, innovatief en goed haalbaar en daar kijkt de vakjury onder leiding van Ruud Lubbers naar." Afgelopen maandag was de uitzending van het promotiefilmpje van Delden, waarna het aantal uitgebrachte stemmen op de website jijenoverijssel.nl slechts licht steeg. "We gaan nog flyers verspreiden en spandoeken ophangen in de Langestraat."

"We hebben bij de vakjury hoge ogen gegooid", constateert Muthing. "Ruud Lubbers vond onze tassenactie die plastic zakken moet vervangen een goed initiatief." Delden kreeg al een bedrag van 25.000 euro omdat het door de eerste ronde kwam. Met dat geld zijn de tassen met het oude gemeentewapen van Stad Delden gekocht. "De jury kijkt of wij voldoende draagvlak hebben bij de bevolking en of we veel energie besparen. Maar ook moeten onze initiatieven kosten besparen. Als ons plan doorgaat besparen we zo'n 65 procent van de energiekosten op het zwembad."

Ook staat het bedrijfsleven positief tegenover het plan voor de aanschaf van twee electrische auto's waarmee bijvoorbeeld oudere mensen worden vervoerd en jonge gezinnen boodschappen kunnen laten halen. "Ik denk dat we quitte spelen als mensen een abonnement nemen voor twintig euro per jaar en vier euro per rit betalen." Geld voor de aanschaf van de twee wagens (zo'n 80.000 euro) en het plaatsen van laadpalen komt er alleen als Delden de hoofdprijs wint. "Winnen we niet dan kunnen we misschien toch een auto aanschaffen met hulp van het bedrijfsleven."

Op 1 november om 12.00 uur sluit de stemronde waarna bekend wordt gemaakt welke drie plaatsen de meeste stemmen hebben gekregen. In een liveuitzending op 21 november op RTV Oost kiest de vakjury een winnaar.

27 oktober 2011